ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorska kallade fel person på klamydiakontroll

Alva Forsberg Fierro · 2 Maj 2016
Uppdaterad 2 Maj 2016
Nu har mannen anmält ärendet till Ivo.

Nu har mannen anmält ärendet till Ivo. Foto: TT


Barnmorskemottagningen kallade fel person till provtagning för könssjukdomar. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) mottagningen, skriver Vårdfokus.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i november förra året som en man fick hem ett brev med en kallelse för en provtagning. I brevet stod det att han kunde vara smittad med en allmänfarlig sjukdom, skriver Vårdfokus.

Men kallelsen skulle egentligen inte till honom. En barnmorska hade fått uppgifter om ett namn på en eventuell smittbärare och sökte då på sökmotorn hitta.se. En träff dök upp och barnmorskan skickade kallelsen med sekretessbelagda uppgifter till mannen – utan att säkerställa personens identitet.

►LÄS MER: Här ökar klamydia mer än någonsin

Mottagaren, som insåg att det rörde sig om ett misstag, ska omedelbart ha försökt få kontakt med mottagningen, men det ska ha dröjt två dagar innan de svarade.

Nu har mannen anmält ärendet till Ivo. Enligt riktlinjerna från det lokala smittskyddet och landstingets sjukvårdsområde ska personens identitet alltid säkerställas via exempelvis folkbokföringsregistret – innan en kallelse skickas ut.

►LÄS MER: Köpte katt som hade klamydia – ägare kräver skadestånd

Ivo riktar därför kritik mot barnmorskemottagningen och konstaterar att man brutit mot sekretessen, men de avstår från att göra en åtalsanmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro