ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorskan: 10 frågor du vill ha svar på inför förlossningen

Linnéa Borgert · 20 Aug 2017
Uppdaterad 20 Aug 2017
Det är viktigt att eventuella förlossningsskador upptäcks och åtgärdas, säger barnmorskan Sara Espebo.

Det är viktigt att eventuella förlossningsskador upptäcks och åtgärdas, säger barnmorskan Sara Espebo. Foto: Famveld / Alamy


Kommer mitt underliv någonsin att bli sig likt igen efter förlossningen? Och kommer jag att bajsa på mig? Det finns många funderingar kring hur det är att föda barn. Barnmorskan Sara Espebo ger dig svaren på vanliga frågor som kan vara svåra att ställa.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka är de vanligaste förlossningsskadorna?

– Det vanligaste är bristningar. Sedan kan det bli bäckenbottenskador. Det är inte vanligt, men förekommer. Det ser vi inte med blotta ögat och det går inte att förutse. Man märker det efter ett tag och då är det oftast att man inte kan hålla urin eller avföring, säger Sara Espebo, som jobbar som barnmorska i Katrineholm och driver podden Barnmorskepodden.

Hur vanligt är det att man spricker? Gör i princip alla det eller är det ovanligt?

– Det är faktiskt inte alla som gör det. Det är också skillnad på att vara förstföderska och omföderska. Om man får sitt andra barn är risken att spricka mindre. Det har också betydelse om man till exempel väljer att använda ryggbedövning, det ökar också risken för att man ska spricka. Om situationen blir att det blir en instrumentell förlossning, alltså att det är ett akut skede och man till exempel måste använda en sugklocka, så ökar också risken. Sen har det självklart med vävnaden hos kvinnan att göra, vilket vi inte kan påverka.

Är det bättre för kroppen att inte ta smärtlindring?

– Nej, inte alltid, men det är en jättesvår fråga. Vissa kvinnor upplever förlossningssmärtan som fruktansvärd medan andra kvinnor kan tycka att den är okej. Sedan har vi kvinnor som har förlossningsrädsla, och de kvinnorna som är jätterädda och har jätteont ska så klart ha smärtlindring. Man ska inte föda i smärta om man inte tycker att det är hanterbart, men vissa tycker att det är hanterbart så det är otroligt individuellt. Vissa kvinnor vill inte ha smärtlindring och då får man ibland rekommendera att hon ska ta det ändå eftersom man inte kommer vidare i förlossningsförloppet.

Är det sant att de flesta bajsar på sig när de föder barn?

– Om de inte har bajsat den dagen så är svaret på den frågan ja. Är man orolig för det och tycker att det är värsta grejen kan man ta ett lavemang innan man åker in, eller be om ett när man kommer. Men vi bryr oss inte ett dugg, det här ingår. På mitt jobb är det mycket blod, mycket slem, mycket smärta, bajs och grejer, men det är ändå världens bästa jobb.

Måste man raka sig innan förlossningen för att barnmorskan ska kunna se ordentligt?

– Nej, man behöver inte raka sig och vi rakar inte heller. Det var förr i världen de gjorde det. Det kan hända ibland vid ett planerat eller akut kejsarsnitt att man måste raka för att komma åt eftersom man sätter snittet så långt ned vid bikinilinjen. Man behöver inte göra sig fin för att åka till förlossningen.

Ska man skriva ett förlossningsbrev? Och vad ska stå i det i så fall?

– Om man tycker att det känns viktigt att skriva ett förlossningsbrev så ska man självklart göra det. Man kan ju också prata med barnmorskan, det är hur man känner själv. Jag kan tycka att det är jättebra att man skriver ”de här tankarna har vi” och ”det här känner vi att vi skulle vilja”. Det är jättepositivt. Men jag tycker inte om om de skriver hur barnmorskan ska vara, det måste jag villigt erkänna. Man kan skriva hur man ser på smärtlindring och många skriver ju om rädslor, oro, förväntan och önskningar. Vårt jobb går ju ut på att vakta över den födande kvinnan och barnet, men även partnern så det är jättebra om man kan få en nära relation. Man vill självklart försöka hjälpa så gott man kan.

Hur vet man om det är förvärkar eller om förlossningen har startat?

– Vi får väldigt många telefonsamtal och den vanligaste frågan jag får är ”tror du att jag ska få barn?” och den andra är ”när kommer barnet?”. Jag har jobbat jättelänge och kan fortfarande inte veta svaret på det. Men en förlossning kan starta på tre sätt. Antingen att man får värkar, som börjar som en molande mensvärk i ryggen. Sedan går det fram i magen och så känner man att livmodern blir hård. Det blir regelbundet och kommer tre, fyra värkar var tionde minut. När man har haft det i några timmar så brukar man vara igång. Det är ett sätt, ett annat är att vattnet går och då behöver man inte ha värkar. Om vattnet sipprar och man inte har kommit igång efter två, tre dygn får man hjälp att komma igång. Man kan också få en blödning. Det är jättemånga som ringer till mig som är jätterädda för det här, eftersom man upplever det som något väldigt negativt. Jag pratar inte om någon störtblödning, men om man blöder lite kan det vara ett tecken på att det är på gång. Förvärkar kan man ha väldigt tidigt. Livmodern är en stor muskulatur och den tränar under hela graviditeten för att göra sig redo. Det är inte alls konstigt att ha förvärkar, men de är inte regelbundna och ska inte göra ont om det är för tidigt.

Vad händer precis efter att barnet har kommit ut?

– Barnet kommer ut och då är barnmorskans första uppgift att göra en bedömning utifrån olika kriterier, om hjärtfrekvensen är bra, om den andas. Sedan torkar vi av barnet och ger det till mamman. Sedan tar vi ett navelsträngsprov för att bekräfta att barnet har mått bra och mår bra. Sedan klipper den som vill klippa, oftast partnern, navelsträngen. Moderkakan får inte sitta mer än en timme, så inom en timme ska den vara ute.

Är det vanligt att drabbas av förlossningsdepression?

– Nästan alla kvinnor, mer eller mindre, kan känna en typ av blues som kommer runt tredje dygnet när mjölken rinner till. Ena stunden känner man sig lycklig, skrattar och mår jätteväl och två minuter senare kan man bara gråta. Det är en hormonell reaktion som sker. Den lägger sig ofta efter något dygn. Sedan finns de kvinnor som drabbas av en riktigt depression och då är det jätteviktigt att man pratar om det när man kommer på efterkontroll eller besöker barnmorskan. Man ska inte gå runt och må dåligt.

Kommer mitt underliv någonsin bli sig likt igen?

– Så här tänker jag, det viktigaste är egentligen inte huruvida man spricker eller inte. Det viktigaste är att vi hittar det och ser det för då kan vi göra någonting åt det. Skulle man sen uppleva att det inte känns som det har gjort innan ska man aldrig skämmas eller vara rädd för att söka hjälp. Vi har flera bäckenbottencentrum i Sverige där man som kvinna kan komma och få hjälp, men man måste våga söka hjälp. Jag tror att det finns mycket skam kring det här. Så ja, ens underliv kan bli likadant som innan så länge vi hittar skadan, gör någonting åt den och skulle det vara något bestående – att man söker hjälp.

pil
Driver ”Barnmorskepodden”

Nyligen startade Sara Espebo Barnmorskepodden – Sveriges första podd som drivs av barnmorskor – tillsammans med sina kolleger Lotta Lundin och Mia Midtsaeter.

I podden pratar de om allt från förlossningsskador och demisexualitet till barnmorskors arbetssituation. Varje vecka deltar en ny gäst.

– Jag kände att det är viktigt att vårt hantverk och vår profession kommer ut. Vad gör de där jordemödrarna på sina jobb egentligen? Vi barnmorskor är ofta väldigt privata som personer och jag tänkte att det kunde vara intressant att få lyssna på oss när vi berättar om vårt yrke. Och att det inte finns några tabun, säger Sara Espebo.

Lotta Lundin, Sara Espebo och Mia Midtsaeter driver Barnmorskepodden.
Lotta Lundin, Sara Espebo och Mia Midtsaeter driver Barnmorskepodden.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro