ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorskebrist hotar förlossningsvården i sommar

Josefin Svenberg · 22 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Kvinnor som ska föda barn i Stockholm i sommar kan inte vara säkra på att få den förlossningsklinik som de valt. Bemanningsproblem gör bland annat att Danderyds sjukhus tvingas stänga förlossningsplatser, och även Södersjukhuset har svårigheter att rekrytera.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nyberg, 35, från Täby väntar sitt fjärde barn och födseln är beräknad till början av juli. ”Jag har bara  sommarbarn och det har inte varit några problem, jag har alltid fått föda där det varit planerat. Så jag är inte orolig.  Men det vore såklart jobbigt om jag måste åka utanför Stockholm för att föda, eftersom det kan gå ganska fort när  det är fjärde, säger Elisabeth Nyberg.
Elisabeth Nyberg, 35, från Täby väntar sitt fjärde barn och födseln är beräknad till början av juli. ”Jag har bara  sommarbarn och det har inte varit några problem, jag har alltid fått föda där det varit planerat. Så jag är inte orolig.  Men det vore såklart jobbigt om jag måste åka utanför Stockholm för att föda, eftersom det kan gå ganska fort när  det är fjärde, säger Elisabeth Nyberg.Foto: Gustav Hugosson

Den senaste tidens turbulens bland Stockholms barnmorskor gör att något fler kvinnor än normalt har hänvisats till att föda på en annan klinik än den som var deras förstahandsval.

Under årets fyra första månader hänvisades 802 kvinnor till en annan klinik, att jämföra med 732 under samma period i fjol. På till exempel Karolinska Solna – där ett stort antal barnmorskor sade upp sig i vintras – har var femte kvinna hänvisats till en annan klinik för att föda.

Och läget ser inte bättre ut inför sommaren.

– Det har varit en väldig rundgång på personalen och det finns få sommarvikarier att ta in. Trots att man har anställt väldigt många så är det inte tillräckligt många. Man kan ju aldrig säga att det ser bra ut inför en sommar, men i år är det ännu värre än vanligt, säger Cecilia Lind, barnmorska på Karolinska Solna och ordförande för Barnmorskeförbundet i Stockholm.

Såväl barnmorskor som chefer som Metro har pratat med ser en stor risk för att många kvinnor kan tvingas föda på en annan klinik än sitt förstahandsval, men förhoppningen är att hänvisningen ska kunna ske inom Stockholms läns landsting. I fjol och hittills i år har omkring fem procent av hänvisningarna skett till ett annat län.

Anna Nergårdh, chefläkare och nyutsedd sommargeneral inom Stockholms läns landsting, berättar att det finns en planering att gå efter och att man kommer följa läget kontinuerligt.

– Det är svårt att bemanna inom förlossningsvården, precis som inom övrig akutsjukvård. Det finns fortfarande personal kvar att rekrytera och det är framför allt på Danderyd och Södersjukhuset som det saknas pass. Men man räknar med att det ska lösas innan semestrarna, säger Anna Nergårdh.

LÄS MER:

► Barnmorskor ersätts med sjuksköterskor på Karolinska

► Krisen i vården kan bli värre i sommar

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro