ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorskeupproret vinner eldsjälspris

Linnea Holgersson · 21 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

Årets eldsjälspokal tilldelades Barnmorskeupproret för deras kamp om bättre arbetsvillkor för barnmorskor och tryggare förlossningar. Det är en ära och en fantastisk belöning för allt slit” säger barnmorskan Ia Jeppsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/Gustav Hugosson

Eldsjälspokalen är ett pris från RFSU Stockholm som delas ut för sexualpolitiska pionjärer. I dag delas den ut till kvinnorna bakom Barnmorskeupproret. Barnmorskan Ia Jeppsson är en av dem som tar emot priset i dag.

– Det känns jätteroligt att vi får det här priset. Det är som en bekräftelse för alla med- och motgångar vi haft det senaste året.

Det var för ett år som barnmorskorna fick nog. De samlades utanför landstingshuset i Stockholm för att protestera mot en arbetssituation som bland annat innebar att barnmorskorna inte hann gå på toaletten och inte hade tid för att ge kvinnor en säker förlossning.

Här buar barnmorskor i uppror ut Filippa Reinfeldt

– Det var en arbetssituation som pågått så länge att det blivit en norm. Vi har kämpat nu i ett år, men det kanske tar 10 år innan det blir en förändring. Men vi är en oerhört stark grupp som är här för att stanna, säger Ia Jeppsson.

Motiveringen för eldsjälspokalen är bland annat: ”Genom sitt outtröttliga arbete och med kreativa metoder har de riktat ljuset mot en av de viktigaste sexualpolitiska frågorna i Stockholm i dag"

LÄS ÄVEN Reinfeldt: Bemanningen ska skötas av sjukhusen

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro