ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorskor tar inte upp gravidfaran – hundratals foster dör varje år

Alva Forsberg Fierro · 7 Mar 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016

Varje år dör cirka 450 foster i Sverige någon gång efter vecka 22 i graviditeten. Trots faran uppger många kvinnor att de aldrig fått information gällande minskade fosterrörelser från sin barnmorska. Det visar färska siffror som organisationen Barnuppropet tagit fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Endast  62 procent av svenska kvinnor får information om minskade fosterrörelser under sin graviditet.
Endast  62 procent av svenska kvinnor får information om minskade fosterrörelser under sin graviditet.

När en gravid kvinna upplever minskade fosterrörelser kan det vara ett tecken på att allt inte är bra med barnet. En bakomliggande orsak till att fosterrörelserna minskar kan vara att moderkakan fungerar sämre, att fostret får mindre syre och näring och rör på sig mindre eftersom all energi går åt mer livsuppehållande funktion.

Trots de allvarliga konsekvenserna, uppger endast 37,4 procent av svenska kvinnor att de under sin graviditet fått information från sin barnmorska om vad minskade fosterrörelser är för något. Det visar en enkätundersökning som Barnuppropet tagit fram – vars mål är att minska antalet barn som dör under graviditeten.

►LÄS MER: Emma och Rickards barn dog i magen – nu vill de varna andra föräldrar

Endast var fjärde kvinna uppger att barnmorskan självmant pratat om minskade fosterrörelser. Det betyder att största andelen av kvinnor som fått information – efterfrågat den själv. Dessutom anser strax över 40 procent av kvinnorna som blivit informerade om minskade fosterrörelser, att de fått felaktig information.

I måndags skrev Metro om Emma Söderberg, 18, vars barn dog i magen. Under graviditeten märkte hon hur bebisen i magen rörde sig långsammare. Men sjukhuset tog inte hennes oro på allvar och barnet överlevde inte.

Emma visste inte så mycket om minskade fosterrörelser innan tragedin och nu vill hon att fler ska bli uppmärksamma på fenomenet.

– Man skulle ju kunna få något slags informationsblad om fosterrörelser till exempel. Jag har pratat med andra som inte heller känner att de fått den information de behövt, sa hon då.

►LÄS MER:  Var tredje barn kunde räddats

Barnupproret kräver därför att vården blir bättre på att informera blivande mödrar om minskade fosterrörelser.

”Vi vet att kunskapen kring minskade fosterrörelser är viktig för att kunna minska det antal barn som dör varje år, eftersom fler kvinnor behöver söka vård i rätt tid när de upplever att rörelserna avtar.”, skriver Barnuppropet i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro