ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnmorskor varnar: Därför ska du inte linda ditt barn i fleecefiltar

Alva Forsberg Fierro · 12 Mar 2016
Uppdaterad 12 Mar 2016
Det största problemet är att de syntetiska fibrerna i fleecen vävs allt för tätt vilket för att tyget i filtarna inte kan andas. Arkivbild. 

Det största problemet är att de syntetiska fibrerna i fleecen vävs allt för tätt vilket för att tyget i filtarna inte kan andas. Arkivbild.  Foto: Alarmy


Flera barnmorskor på Nya Zeeland arbetar med att utbilda människor om farorna med att linda in sina barn i fleecefiltar.

klar

Artikellänk är kopierad

Några barnmorskor i Whanganui på Nya Zeeland slår larm om farorna med fleecefiltar, skriverNew Zealand Herald.

– Som barnmorskor på förlossningsavdelningen, stödjer vi inte användandet av fleecefiltar. Vi vet att de tillverkas av föremål som återvunna påsar och flaskor, säger barnmorskan Angela Adam till New Zealand Herald.

►LÄS MER: Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola

Det största problemet är att de syntetiska fibrerna i fleecen vävs allt för tätt vilket för att tyget i filtarna inte kan andas. När man lindar in ett barn i filten så kan inte luften cirkulera runt barnets kropp och det blir för varmt och börjar svettas.

– Jag tror inte att allmänheten inser exakt vad de är gjorda av och hur de kan orsaka att ditt barn drabbas av överhettning, säger barnmorskan Lucy Pettit.

När svettet inte kan avdunsta blir det kvar på barnets kropp som sedan blir kallt och nedkylt. Är barnet för varmt eller kallt kan detta leda till plötslig spädbarnsdöd, menar barnmorskorna.

– Det är själva överhettningen som kan leda till plötslig spädbarnsdöd, men fleecefiltarna bidrar till själva upphettningen, säger barnmorskan Angela Adam.

►LÄS MER: Därför ska du inte få i dig varmt kranvatten

Därför rekommenderar hon alla föräldrar att i stället använda filtar som är tillverkade av material som kan andas, till exempel bomull.

På Vårdguidens hemsida varnar man även för att plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet blir för varmt.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro