ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnombudsmannen larmar om EU-migranters barn

Erika Oldberg/TT · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014
Mioara från Rumänien oroar sig för att hon och sonen Leno, snart sex månader, ska behöva flytta tillbaka till den husvagn i Malmö där hon tidigare bott.

Mioara från Rumänien oroar sig för att hon och sonen Leno, snart sex månader, ska behöva flytta tillbaka till den husvagn i Malmö där hon tidigare bott. Foto: Drago Prvulovic/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Periodvis har socialtjänsten hjälpt Mioara med tillfälliga boenden, just nu ett hotell. Men snart är hennes veckor på hotellet slut och hon fasar för att återvända till husvagnen med sonen.
Periodvis har socialtjänsten hjälpt Mioara med tillfälliga boenden, just nu ett hotell. Men snart är hennes veckor på hotellet slut och hon fasar för att återvända till husvagnen med sonen.Foto: Drago Prvulovic/TT

EU-migranterlagändringarMioaraRumänienLenoBarnombudsmannen slår larm om situationen för barn till fattiga i Sverige — det kan krävas , anser han. från oroar sig för att hon och sonen , snart sex månader, ska behöva flytta tillbaka till den husvagn i Malmö där hon tidigare bott.

"Odöpt gosse, adress: okänd, bostadslös (husvagn)". Så beskrivs Mioaras nyfödda son i den skånska sjukvårdens dokument.

Det är kallt och fuktigt i husvagnen i lägret där hon bott i flera år. Över dörren hänger en svensk flagga och inne i vagnen står värmeljus på köksbänken för att hålla värmen. Utanför står ett köksbord och några stolar. I en buske hänger en stor nallebjörn.

Mat lagar de över eld, berättar en av Mioaras vuxna söner, som också bott här i flera år och försörjer sig genom att sälja en gatutidning och panta burkar. Mioara, som är rom, har bott här i perioder med sonen hon födde i början av juni. Periodvis har socialtjänsten hjälpt henne med tillfälliga boenden, just nu ett hotell. Men snart är hennes veckor på hotellet slut och hon fasar för att återvända till husvagnen med sonen.

– Det finns ingen el och inget vatten, det går inte, säger hon och vaggar pojken i famnen.

EU-migranterbarnkonventionenvarjeFredrikMalmbergSocialstyrelsenSkolinspektionenSkolverketBarn till ska omfattas av samma grundläggande rättigheter som alla andra barn — enligt har barn rätt till utbildning, god hälsa och social trygghet. Det skriver BO i en inbjudan till , och inför ett möte som ska hållas under onsdagen om situationen för de här barnen.

BO noterar att landets kommuner tycks tolka lagstiftningen olika och därför kan det krävas förtydliganden, eller till och med lagändringar för att barnen ska få sina rättigheter tillgodosedda.

MalmössocialtjänstMioaraMioara vill att ska lämna Sverige, då hon inte anses ha någon möjlighet att försörja sig här och därför inte har rätt att stanna. Men vill inte:

– Situationen är värre i Rumänien, mina föräldrar är döda och jag har inget hus. Där finns inga jobb och ingen framtid för min son.

Hon hoppas att pojken ska få växa upp i Sverige.

– Jag vill ha en bostad och ett jobb, vilket som helst — jag kan jobba i parker eller skörda grönsaker. Och jag vill att min son ska få gå i skolan som andra svenska barn.

KatarinaSöderlinsektionschefstadsdelMioarasföräldernuppehållsrättMalmö stad har beslutat att alla barn som vistas i kommunen ska behandlas lika, framhåller som är kommunal inom den där husvagn står. Detta gäller oavsett barnets nationalitet och oavsett om saknar .

– Barn är barn och barn ska ha det bra. Vi från socialtjänsten ska försöka göra så bra insatser som möjligt.

Hon kan på grund av sekretess inte kommentera ett enskilt fall, men understryker att det alltid är individuell prövning som gäller.

– Det finns inga fasta handlingsalternativ utan insatser kan vara nästan vad som helst, det är den enskildes behov som styr.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Oldberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro