ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnpassning på kvällstid – bara om du bor i rätt kommun

Stockholm Erik Laquist · 2 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INFO: * Erik Stenberg fotas på tisdag den 30 januari kl 16.00. * Kolla när domen i Regeringsrätten kommer! Texten kan publiceras innan dess, men en uppföljning vore på sin plats när domen fallit.

Den som jobbar på kvällarna har rätt att få hjälp med barnpassning. Men bara om man bor i rätt kommun. Snart kommer en dom i Regeringsrätten som kan få betydelse för vilken hjälp kommunerna måste erbjuda. Erik Stenborg, som bor i Tyresö, jobbar som bastrombonist på Konserthuset i Stockholm. Till skillnad från flera av sina kolleger, som bor i Stockholm, tvingas han fixa barnpassningen på egen hand. – Min fru dog för två år sedan och mina föräldrar bor i Dalarna, så mina äldre döttrar och min frus tidigare dotter brukar få hjälpa till. Det är tack vare dem som det här har fungerat. Jag trodde att jag skulle få någon slags hjälp, men tydligen inte i Tyresö, säger Erik Stenborg. Om man jobbar på natten kan man lämna sina barn på nattdagis, där barnen övernattar och får skjuts till skolan, men det är inte Erik Stenborg intresserad av. Han är hemma vid halv elva-tiden när han jobbar kväll, vilket han gör några gånger i månaden. Det är under dessa kvällar han behöver hjälp med omsorgen av sin 9-åriga dotter Isabella. – Placeringsassistenten på kommunen sa till mig att ”det här får du lösa själv, du får sätta upp lappar på Konsum”. Jag kan inte gå ner i arbetstid, man kan ju inte ha en vikarie som hoppar in på konserterna, så jag frågade ”ska jag byta jobb?”. Då fick jag svaret ”ja, det är en bra fråga”, berättar han. I april 2005 avgjordes ett liknande fall i kammarrätten. Två kvinnor i Strängnäs ville ha hjälp med barnpassning när de jobbade kvällar och helger. De menar att kommunen bröt mot lagen när den drog in barnomsorgen på obekväm arbetstid. Kvinnorna förlorade målet men överklagade till Regeringsrätten, där dom snart faller. Domen kan komma att påverka vilken hjälp kommunerna tvingas ge. Skollagen säger att förskoleverksamhet och skolbarnomsorg ska tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov. Frågan är hur ordet ”behövs” ska tolkas. För Erik Stenborg spelar det ingen roll hur domen faller. Han har gett upp kampen mot kommunen. – Jag har ingen ork att bråka längre, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Erik Laquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro