ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnsjukhus – bara för de rika?

Ulrica Widsell · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Landets första privata barnsjukhus öppnar snart i Stockholm. Det omdebatterade Martina tar emot barn med privat sjukvårdsförsäkring och barn till föräldrar som är beredda att betala för att slippa väntetider. Fler privata barnsjukhus är på gång, både i Göteborg och i Skåneregionen. Gräddfil eller komplement? Peter Wasmuth, vd för Martina, och barnläkaren Lars H Gustafsson, en av de mest högljudda kritikerna, argumenterar för eller emot.

BRA ELLER DÅLIGT? KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
BRA ELLER DÅLIGT? KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
Foto: SCANPIX

Filippa Reinfeldt: Inte attraktivt för föräldrar

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) tror inte att Martina kommer att locka Stockholms barnfamiljer. En privatfinansierad barnsjukvård behövs inte, anser hon.– Både tillgängligheten och kvaliteten i Stockholms barnsjukvård har blivit mycket bättre. Jag har därför svårt att se att ett privat alternativ skulle vara attraktivt för småbarnsföräldrar, säger hon.Filippa Reinfeldt valde att svara på Metros frågor via mejl. Enligt Filippa Reinfeldt har den tidigare negativa trenden inom barnsjukvården i Stockholm vänt och vården byggs ut för att möta babyboomen.– På två år har vi satsat över 130 miljoner kronor för att förbättra barnsjukvården och nästa år går vi vidare. Oppositionen i landstinget är kritisk till privatfinansierad barnsjukvård.Fler privatfinansierade barnsjukhus skapar en tudelad sjukvård, enligt oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s).– Om många tecknar privata vårdförsäkringar för att ens egna ungar ska får god vård rämnar solidariteten. Vi får en sjukvård som på många andra håll i världen med en fattigsjukvård av ganska dålig kvalitet och övre medelklassen och de rika har en väldigt bra sjukvård, säger han.

Martina-sjukhus även i Skåne och Göteborg

I september nästa år öppnar det omtvistade sjukhuset Martina även i Göteborg och i Malmötrakten.– Vi tittar runt på bra platser nu, säger VD:n Peter Wasmuth.

Projektet ligger ännu på idéstadiet, men i januari ska det göras klart med lokaler och senare i vår börjar personalrekryteringen.

Sjukhuset tror sig också kunna minska de totala köerna i Göteborgssjukvården.– Vi räknar med att kunna ta en 10-15 procent av barnakutpatienterna, säger Peter Wasmuth. – Vår målgrupp är de som vill ha lite snabbare sjukvård och kortare vårdköer.

Kritiker har anklagat Martina för att bara rikta sig till rika barn i innerstäderna, men enligt Peter Wasmuth ser man inte till någon särskild social eller geografisk grupp. - Vår målgrupp är de som vill ha lite snabbare sjukvård och kortare vårdköer. Vi vill ligga centralt och lättillgängligt för alla.

Uppror mot Martina

Debattören och handelsstudenten Makan Amini i Stockholm har tillsammans med vännen Amir Daneshpip dragit igång ett nätuppror mot barnsjukhuset Martina.Över 2 300 personer har gått med i deras protestgrupp ”Stoppa överklassbarnvården” på Facebook och hittills har omkring 600 personer skickat ett protestbrev till sjukvårdslandstingrådet Filippa Reinfeldt (m) via sajten ”Protestera mot rikemanssjukhuset Martina.– Det sätter press och visar att det är en viktig fråga för många människor. Vi startade det här för att göra folk medvetna om vad som händer och väcka reaktioner, säger Makan Amini.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro