ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnslavar tvingas göra juldekorationer

Gustaf Eriksson · 14 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

När polisen slog till mot fabriken i Delhi möttes de av en förfärande syn. Inlåsta små rum tvingades barnen jobba 19 timmar om dagen – med att göra juldekorationer som säljs i USA och Europa.  – De har sålts som slavar av människohandlare, säger Kailash Satyarthi, ordförande för organisationen Global March Against Child Labour.

Det mörka rummen var bara några kvadratmeter stora och helt utan fönster. Här hölls 14 pojkar, några inte mer än åtta år gamla, inlåsta. Under slavliknande förhållanden tvingades de slita 19 timmar om dagen med att göra juldekorationer som säljs i väst. De flesta arbetade direkt på det kalla golvet. 

Många av dem hade sår på armarna efter att ha skurit sig på glas. I en video från tillslaget syns de julkulor, glimmande stjärnor och speglar som barnen tillverkade – utan att få betalt.

Det var i början av december som organisationen Global March Against Child Labour och polisen slog till mot den illegala fabriken, en så kallad sweatshop, i storstaden Delhi i Indien. 

"Barnen har tagits till Delhi från byar hundratals kilometer bort. De har sålts som slavar av människohandlare", skriver Kailash Satyarthi, ordförande för Global March Against Child Labour i ett mejl till Metro.se.

Nu arbetar organisationen med att återförena pojkarna med sina familjer. Men bara i Delhi finns det uppemot 150 000 barn som fortfarande tvingas arbeta under miserabla förhållanden.

Juldekorationerna som pojkarna har tillverkat transporteras till Europa och USA. Nu kan de finnas på den svenska marknaden.

"Fabriksägaren sa att de tillverkades för att exporteras både till USA och Europa. Men det är svårt att säga exakt var de säljs", skriver Kailash Satyarthi.

Metro.se har varit i kontakt med flera svenska organisationer som är engagerade i kampen mot barnarbete. Men ingen säger sig känna till att indiska barn tvingas göra juldekorationer. 

Håkan Jarlenius, talesperson för organisationen Hand in Hand, berättar dock att barnarbete är ett stort problem i Indien. 

– En stor del av Indiens befolkning lever i extrem fattigdom, och en av konsekvenserna av fattigdomen är barnarbete. Vi arbetar mycket med att stärka kvinnornas situation, det är ett effektivt sätt att minska problemet med barnarbete, säger han.

Det var inte förrän i september i år som barnarbete blev helt förbjudet i Indien. Men det finns fortfarande en stor mängd illegala fabriker där flickor och pojkar tvingas arbeta. Global March Against Child Labour uppskattar att det finns 5 000-7 000 sweatshops i Delhi.

Som konsument är det nästintill omöjligt att avgöra om barn tillverkat produkter som finns i affärerna. 

"Det finns några varningsflaggor. Om en produkt inte är märkt med tillverkningsland, ser handgjord ut eller säljs väldigt billigt så kan den vara tillverkad av barn. Alla konsumenter borde använda sin makt och ställa krav på företagen att redovisa var och hur produkterna tillverkas", skriver Kailash Satyarthi från Global March Against Child Labour.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro