ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnsligt goda bröd

Menyse.com · 11 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Menyse.com
I samarbete med Menyse.com

Så bakar du eget bröd hemma. Trendigast är att baka surdegsbröd. Som nybörjare bör du dock börja med lite enklare bröd.

Fräsch äppeltouch

Äppelfrallor

4 portioner25 gram jäst5 dl äppeljuice½ dl olivolja10 dl vetemjöl1 msk salt (eller mindre)1 äppleStora muffinsformarTillagning1. Värm juicen fingervarm, 37 grader.2. Smula jästen i en bunke. Häll på juicen och rör om tills jästen löst sig.3. Tillsätt olivolja, salt och mjöl. Blanda och bearbeta väl. Lägg en duk över bunken. Låt jäsa i 40 minuter.4. Mjöla bakbordet och knåda degen lätt. Rulla ut en tjock korv och dela i 8 delar per sats. Lägg i bull-­formar.5. Kärna ur och skiva äpple. Tryck ner en skiva i frallorna. Låt jäsa i 30 min under duk.6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna 15 min i ugn.

Annes yoghurtlimpa

Youghurtlimpa5 dl yoghurt25 g jäst5 dl vetemjöl2 dl vetegroddar1 msk salt (eller mindre)1 dl mörk sirap

Tillagning1. Värm yoghurten fingervarm, 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och rör om så att jästen löser sig.3. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 30 minuter.  4. Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödform, eller lägg bakplåtspapper i formen. Lägg i degen. Låt jäsa under duk i 20 minuter.5. Sätt ugnen på 175ºC.

Grädda i ugn i 1 1/2 timme. Testa med att sticka i en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.

Bröd med tryffeldoft

Kuvertbröd

Ingredienser till 4 portioner

25 gram jäst5 dl ljummet vatten2 dl grahamsmjöl8 dl vetemjöl1 msk salt (eller mindre)2 tsk timjan½ dl tryffelolja8 st lagerbladSmå bakformarTillagning1. Värm vatten fingervarm, 37ºC.2. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.3. Tillsätt övriga ingredienser utom lagerblad. Bearbeta/knåda degen väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Lägg degen i små bakformar. Tryck ner ett lagerblad i varje.  Låt jäsa under duk i 30 minuter.5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i 15 minuter. Servera brödet dagsfärskt helst nygräddat.

klar

Artikellänk är kopierad

Menyse.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro