ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barnvagn med barn fastnade i tågdörr – slets isär när tåget åkte iväg

Jesper Lindqvist · 8 Maj 2019
Uppdaterad 8 Maj 2019
En barnvagn med ett barn i fastnade i tunnelbanedörrarna vid stationen Masmo, varpå tåget åkte iväg med barnvagnen.

En barnvagn med ett barn i fastnade i tunnelbanedörrarna vid stationen Masmo, varpå tåget åkte iväg med barnvagnen. Foto: Wikimedia Commons/Fredrik Sandberg/TT


Mamman såg sitt barn i barnvagnen fastna i tunnelbanedörren och åka iväg. Men tack vare en privatpersons agerande räddades barnet innan vagnen slets isär. "MTR har kört tunnelbanan i tio år och det här är den allvarligaste händelsen vi har haft", säger Fredrik Bouvin till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen utspelade sig under en aprilmorgon.

Vid tunnelbanestationen Masmo söder om Stockholm fastnade en barnvagn när tågets dörrar slog igen. På perrongen stod mamman och såg sitt barn åka iväg, sittandes i den del av barnvagnen som befann sig inne i tåget.

– Tåget startade med barnvagnen klämd mellan dörrarna och körde iväg från plattformen. När det kom till grinden vid slutet av plattformen slogs bakre änden av barnvagnen i och slogs sönder, medan barnet inne i vagnen åkte inåt i tåget, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR, till SVT.

”Väldigt tacksamma att ingen blev skadad”

Turligt nog uppfattades situationen av resenärer på tåget, som hann ta hand om barnet innan barnvagnen slogs sönder.

Enligt SVT har MTR kunnat konstatera att det inte var något tekniskt fel på tåget, som är av den äldre modellen.

– Det här är en oerhört allvarlig händelse och vi är väldigt tacksamma att ingen blev skadad. MTR har kört tunnelbanan i tio år och det här är den allvarligaste händelsen vi har haft och vi har vidtagit åtgärder, säger Fredrik Bouvin till SVT.

”Finns ett sätt att ta över manuellt”

MTR:s utredning går nu vidare för att se hur tåget kunde köra iväg, trots att dörrarna inte var stängda. Fredrik Bouvin berättar för SVT att det normalt sett inte ska gå att starta tåget med öppna dörrar om alla rutiner har följts, men att det finns undantag.

– Har man följt alla procedurer ska man inte kunna starta med en barnvagn klämd i dörrarna. Det finns ett sätt man kan ta över manuellt, men det är för nödsituationer, som om man måste utrymma i en tunnel exempelvis, säger han.

Tågets förare har nu tagits ur tjänst och mår enligt Fredrik Bouvin mycket dåligt efter händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro