ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Barroso svarar på Metroläsarnas frågor

Metro World News · 27 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
EU:s ordförande Manuel Barroso svarade på Metroläsarnas frågor, bland annat om Turkiets eventuella medlemskap och om vad han har uppnått under sitt ordförandeskap.

EU:s ordförande Manuel Barroso svarade på Metroläsarnas frågor, bland annat om Turkiets eventuella medlemskap och om vad han har uppnått under sitt ordförandeskap. Foto: Nicolas Richoffer


klar

Artikellänk är kopierad

Metro Frankrike och sajten Touteleurope.fr gick samman och mötte EU:s ordförande José Manuel Barroso och ställde frågor från Metroläsare i hela unionen.

Catarina Maoris, Portugal

Kan du tänka dig en comeback i portugisisk politik någon dag?– Det är inte något jag funderar på för tillfället. Inom politiken är det nästan omöjligt att göra långsiktiga förutsägelser och för tillfället är jag 100 procent koncentrerad på Europa. Mitt uppdrag tar slut i oktober. Om jag gör en andra period som ordförande beslutar jag efter EU-valet. Jag kommer att tala med regeringar och med EU-parlamentet om min roll de närmaste åren, men jag kan inte förneka att jag verkligen trivs med det jag gör för närvarande.

Giampaolo Roidi, Italien

I den rådande finanskrisen – vad kan Europeiska unionen göra för att rädda jobb och företag? – Europa måste arbeta på att genomföra den räddningsplan alla 27 länder godkände i december. Vi måste även se om det kommer att bli nödvändigt att ta till ytterligare åtgärder. Jag kommer själv att lägga fram ett förslag som bland annat handlar om att företag ska kunna behålla anställda genom att erbjuda dem utbildning. Att bekämpa arbetslösheten är min första prioritet.

Jackie van Oodsterhout, Holland

Har ett litet land som Nederländerna en chans att stå emot större länder? – Nederländerna är inte ett litet land och i vilket fall – hur kan det finnas ett stort land med tanke på den globaliserade värld vi lever i? Är det vad Storbritannien eller Tyskland är för USA, eller Kina? Varje enskilt land i Europa för sig är litet, men tillsammans bildar vi en stor nation, alla 27 tillsammans är världens största ekonomi, världens främsta kommersiella partnerskap och den första som bidrar till att främja utveckling.

Teemu Granström, Finland

Varför verkar ekonomiska intressen alltid gå före mänskliga rättigheter? Varför ställer inte EU större krav på Kina i denna fråga?– Jag kan försäkra dig att genom alla diskussioner vi håller med länder utanför unionen, som Kina, har mänskliga rättigheter varit på toppen av agendan. När det gäller Kina kan vi inte bortse från de ekonomiska frågorna, men debatten om mänskliga rättigheter är väldigt viktig. De två frågorna är beroende av varandra.

Ulrika Stenbom, Sverige

 Vad har du uppnått under ditt ordförandeskap? – Kommissionen som jag leder har lyckats med en väldigt viktig sak och det är att bevisa att Europa kan fungera med 27 medlemsländer. Det var en svår uppgift, vi gick hastigt från att vara 15 till 27 medlemsländer. Men vi lyckades till slut. I fråga om konkreta saker, är jag mest stolt över klimatöverenskommelsen.  Vi har godkänt ett av de mest avancerade system som finns för att tackla den globala uppvärmningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro