ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Basque – gott småplock och fantastisk inredning

Carl Reinholdtzon Belfrage · 6 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014
Baren.

Baren. Foto: Christina Blom


Bröderna bakom Puta Madre har öppnat en ny restaurang på samma adress – Basque. Här finns småplock som får Metros recensent på fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Pintxos: Bocadillo, anklevermousse med chevre, ankleverpaté med cavagelé.
Pintxos: Bocadillo, anklevermousse med chevre, ankleverpaté med cavagelé.Foto: Christina Blom
Oxsvansterrin med rödlöksmarmelad och rostade nötter, tryffelsalami med lök och ägg, boquerones med oliv.
Oxsvansterrin med rödlöksmarmelad och rostade nötter, tryffelsalami med lök och ägg, boquerones med oliv.Foto: Christina Blom
Tre pintxos. Polkabeta med chevre, boquerones med tomat och oliv, Kallrökt lax med auberginkaviar och pepparrot.
Tre pintxos. Polkabeta med chevre, boquerones med tomat och oliv, Kallrökt lax med auberginkaviar och pepparrot.Foto: Christina Blom
Inredningen blandar mönster som taget från Yves Saint-Laurents blå trädgård och lamporna från en Fritz Lang-film.
Inredningen blandar mönster som taget från Yves Saint-Laurents blå trädgård och lamporna från en Fritz Lang-film.Foto: Christina Blom

Bröderna Ingber, ett par goa gubbar som jag anser vara av större värde för Göteborg än en hel park fylld med Lisebergskaniner, har nu sparkat bort sin lilla lönnkrog Baño och i stället skapat en större bakficka till sitt gamla Puta Madre.

Stället heter Basque och är egentligen ingen bakficka utan har sin egen identitet och står på helt egna ben. Restaurangen är en hyllning till de små gränderna i San Sebastian som serverar små öl och pintxos av världsklass till inget pris alls. Vi ska inte dra för stora växlar på det; Göteborg är Göteborg och San Sebastian är San Sebastian.

Men. Jag som blivit utskälld av en liten piccolo på Hotel Londres för att jag försökt smuggla med mig små anklevermackor från Gandarias in till hotellfrukosten skulle kunna tänka mig att göra om samma sak igen fast med småplock från Basque.

Här står nämligen Rikard Södersten och plockar ihop diverse läckerheter för dig att själv samla ihop på en tallrik för att sedan avnjuta i den fantastiskt inredda lokalen. Och jag skulle kunna skriva en novell bara om inredningen – golvet är en Marrakech-dröm med mosaik och mönster som taget från Yves Saint-Laurents blå trädgård. Lamporna är klippta ur en Fritz Lang-film och taket klätt i blodröd sammet.

Men det är faktiskt en enorm glasbur som fångar mitt intresse mest. Den ser vid första anblick ut som ett vitrinskåp, men är i själva verket en handgjord, totalt unik, jättekyl i glas. Här står diverse läckerheter, alltifrån fransk cider till dansk öl. Så, är du sugen på mer än bara små öl, studera glaskonsten och välj ut en Mikkeller, eller varför inte en magnum cava? Jag äter för dagen kombinationer och blandningar av chévre, polkabeta, anklever, tomat, skinka och diverse ost. Alla pintxos kostar 25 kronor och du sparar tandpetarna som håller ihop mackorna för att senare redovisa i kassan. Enkelt och smidigt.

Plockmaten varierar för dagen och allt bestäms av kockarnas fantasi. Konceptet är naturligtvis väldigt enkelt och kvaliteten kan variera (jag uppskattar de flesta kombinationer, men förstår till exempel inte parningen av chèvre och anklever), men tyngdpunkten på Basque är känslan av skönt och avslappnat häng. Maten blir nästan sekundär mot inredningen och atmosfären. Och för 25 kronor styck kan du utan att svettas prova på pintxos i smakkombinationer från a till ö. Redan efter max 75 kronor lovar jag att du hittar en favorit.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro