ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa knepen för att få råd med första bostadsrätten

Natalie Demirian · 10 Feb 2017
Uppdaterad 4 Mar 2019
Många drömmer om att ha råd med sin egen lägenhet.

Många drömmer om att ha råd med sin egen lägenhet. Foto: IBL/Alamy/Montage


Drömmer du om att äga din egen lägenhet, men har ingen aning om hur du ska ha råd med det i storstaden? Du är knappast ensam. Här är expertens bästa tips och råd om hur du ska lyckas spara ihop pengarna till kontantinsatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Du ser på när allt fler vänner och bekanta flyttar in i sina nyköpta lägenheter. Själv känner du dig ljusår ifrån att få ihop en kontantinsats som räcker till en liten bostadsrätt, samtidigt som större delen av din lön går till dyra andrahandskontrakt.

– Det första man behöver, redan innan man börjar spara egentligen, är en realistisk bild över var den här lägenheten ska ligga någonstans. Även om det gäller en etta i innerstan så kanske det inte riktigt är den möjligheten man kommer att ha, om man inte har ekonomiskt stöd från familjen. Man kommer troligtvis att behöva sikta på en lägenhet längre ifrån centrum, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Räkna ut hur stor kontantinsats du behöver

Sharon Lavies andra råd är att titta på vad en lägenhet i områden som inte är i city, men som du ändå kan tänka dig att bo i, kostar.

– Utifrån det priset kan du räkna ut hur mycket kontantinsats du behöver och därmed hur mycket pengar du behöver spara. På så vis får du en tydlig bild framför dig om vad som krävs för att få ihop den summan.

Lägg undan pengar varje månad

I det här läget gäller det att lägga undan en summa pengar varje månad. Eftersom att man ju oftast vill spara ihop pengar till kontantinsatsen så fort som möjligt är det viktigt att börja tänka på lägenhetsköpet så snart man börjar tjäna pengar.

– Redan när man börjar tjäna sina första kronor ska man lägga undan en slant. Ju längre man väntar med ett sparande desto tuffare kommer det att bli. Det kan även hända saker i livet som kan göra det svårare att spara senare. Man kanske får barn, till exempel.

Lägenhetsköpet måste vara högsta prioritet

Att hålla i pengarna är oftast mycket lättare sagt än gjort.

– Det gäller att se på det här som något som man prioriterar under en kortare period i sitt liv, kanske 5-6 år, om man ser det stora sammanhanget. Man får se lägenhetsköpet som högsta prioritet.

Man kan, med andra ord, inte både spara undan pengar och samtidigt spendera pengar på allting som man vill ha.

– Det går tyvärr inte. Saker man kan spara in på eller vänta med att köpa bör man vänta med. Ett bilköp, om du har möjlighet att åka kommunalt, är oftast onödigt dyrt. Och är du ung och kan bo kvar hemma längre så kommer du undan billigare, även om du betalar för dig. Man kan också spara in genom att dela bostad med vänner, säger Sharon Lavie.

”Kanske inte är möjligt att göra någon större utlandssemester”

Hon tipsar också om att se över olika abonnemang, försäkringar och andra fasta avgifter som man kan dra ned på.

– Och alla utgifter som bara rinner ur händerna, som shopping, kaffe och fika. Sedan kanske det inte är möjligt att göra någon större utlandssemester under de åren du sparar. Då får man prioritera och hitta på andra saker som man tycker är trevligt om somrarna och som inte kostar mycket.

Något annat som kan göra sparandet till en stor utmaning är de höga andrahandshyrorna i storstäderna.

– Det är jättetufft. Det gäller helt enkelt att förflytta sig en bit utanför stan även när du hyr i andrahand och försöka att få ner hyran genom att dela lägenhet med andra. De tusenlappar du sparar in på det under ett par år i stället för att bo mer centralt kan göra väldigt mycket för ditt sparande.

pil
Familjeekonomen Sharon Lavies bästa tips:

• Titta på lägenheter utanför centrum, men i områden du ändå kan tänka dig att bo i.

• Titta på hur stor kontantinsats du behöver till en lägenhet i det området.

• Lägg undan pengar varje månad så snart du börjar tjäna pengar.

• Dra ned på andra kostnader under tiden du sparar genom att se lägenhetsköpet som högsta prioritet under ett par år i livet.

• Dela boende med andra under tiden och se över om du kan dra ned på dina fasta kostnader.

• Se ditt första lägenhetssköp som en inkörsport till din fastighetsresa.

pil
Så kan du spara på att betala en lägre hyra:

Om du i dag exempelvis betalar 10 000 kronor/månad i andrahandshyra kostar det dig 120 000 kronor per år. Om du lyckas halvera den kostnaden till 5 000 kronor/månad genom att exempelvis flytta längre från stan, hyra ett rum i en lägenhet eller dela med en kompis blir det 60 000 per år. Därmed har du sparat 60 000 kronor till din kontantinsats.

– Jag tycker att man kan placera de pengarna så att de växer. Det beror förstås på hur mycket pengar man behöver spara ihop till kontantinsatsen och hur snabbt det behöver gå. Behöver du kontantinsatsen inom 1-2 år så kan man titta på ett sparkonto med den bästa möjliga räntan man kan få. Kan du tänka dig att spara under en längre period, upp till cirka 5 år, så tycker jag att man kan titta på globala indexfonder och investera i det. Avkastningen kan bli mycket större då än på ett sparkonto. Det kan ge en avkastning till 5-7 procent. Men det finns också alltid en risk med aktier och fonder, säger Sharon Lavie.

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank.
Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank.Foto: Malin Olson

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro