ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa krogen – om kocken själv får välja

Anders Göransson · 28 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Personalen på Rolfs Kök på Tegnérgatan gläds över en hedrande andraplats på kockelitens lista över favoritkrogar. Enligt ägaren Klas Ljungqvist är framgångsreceptet att man skapat en krog som tilltalar den breda massan.

Personalen på Rolfs Kök på Tegnérgatan gläds över en hedrande andraplats på kockelitens lista över favoritkrogar. Enligt ägaren Klas Ljungqvist är framgångsreceptet att man skapat en krog som tilltalar den breda massan. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Nu har kockelitens egna favoritkrogar utsetts, en ära för de 30 på listan. Lika kul är det inte för krogägarna att titta genom räkenskaperna – för det är inte särskilt lönsamt att driva ­fin­krog.– Man har ständigt dåligt  med marginaler och är beroende av kostsam personal. Ju finare krog, desto mer personalkrävande, säger revisorn Hans Sundstrand, som har granskat de 30 toppkrogarnas ekonomi på uppdrag av tidningen Restaurangvärlden.

Sju av krogarna gick med förlust under 2007, enligt sammanställningen. Bäst affärer gör krogar med stor andel dryckesförsäljning, eftersom barverksamhet kräver betydligt mindre personal än en matsal. Men andra servicebranscher är betydligt lönsammare.– Generellt tjänar en Icahandlare oerhört mycket mer pengar än en krögare, säger Hans Sundstrand till tidningen.

Han framhåller att den granskning han gjort gäller krögare som driver ”seriös verksamhet främst i Stockholm”.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro