ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa som hänt Malmö på länge

· 15 Jan 2016
Uppdaterad 15 Jan 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros krogskribent Anna Berghe har ätit på Shamiat.

klar

Artikellänk är kopierad

Shamiat

Betyg: 5/5

Längs stråket nära Möllevången, där ölkafé och restauranger trängs med frisörsalong och små handlare, granne med cykelaffär, ligger Shamiat. Malmö har sedan några månader tillbaka fått sin första helsyrianska restaurang.

Det syrianska köket är i mångt och mycket ett vegetariskt kök som hämtat influenser främst från länderna runt Medelhavet, norra Afrika och i det sydvästasiatiska köket. Basen i den syriska matlagningen består till största del av grönsaker och korn. Något som syns väl på menyn som delas ut till oss, när vi anländer en vinterkall januarikväll. Lokalen är enkelt inredd med ljuslingor i tak som ramar in sittplatserna byggda som bås. Ur högtalarna strömmar arabisk musik på lagom ljudnivå för samtal. Svartvita fotografier på väggarna speglar miljö och mat från Syrien.

Vi startar med manakish med kött, baba ganouj, och makdous. Manakish, vår motsvarighet till en mindre pizza, med fyllning, är god. Lagom kryddad i sin köttfärs med timjan och pinjenötter, som brer ut sig på ett stycke perfekt bakat bröd. Baba ganouj, den auberginebaserade dippen som finns att tillgå överallt på Orienten här med paprika, tomat och granatäpple är välbalanserad där syrligheten i granatäpplet gör den frisk och skön i smaken. De fyllda auberginerna, makdous, med vitlök, valnötter och paprika, inlagda i olja, är delikata.

Vi dricker varmt te till vår mat i väntan på omgång två. Fattoush, nakanek och fatta med kyckling ställs ner. Vi funderar på hur vi ska orka då enbart vår start varit mäktig i sig. Men både mage och öga ropar mera när vi beskådar det vi har framför oss. Fattoush, en populär sallad i Mellanöstern, med bas på rostat eller friterat pitabröd, mixat med grönsaker i säsong är matigt frisk. Här med tomat, gurka, lök och mynta. Råvarorna talar sitt tydliga enkla språk. Nakanek, en stark korv på lamm, serveras i kruka direkt från den glödheta ugnen. Pinjenötterna i korven ger subtil söt smak som balanserar den starka kryddningen. Fatta med kyckling är visuellt mycket vacker och väldigt god i tuggorna. Det friska inslaget från citronen blandat med vitlök och sesampastan tahini kan liksom inte bli fel.

Servicen är varm, proffsig men framförallt genuin och jag frågar mig själv när jag fick ett sådant familjärt bemötande på restaurang senast? Shamiat torde vara bland det bästa som hänt den malmöitiska mångfaldens matkarta på länge. Hit går du gammal som ung, i sällskap eller själv för att njuta av syriansk, vällagad, prisvärd mat när den är som allra bäst. Ungefär som Eddie Murphys karaktär Reggie Hammond uttryckte sig i filmen 48 timmar!

- I want y'all to know somethin. Theres a new sheriff in town. Hen name is Shamiat. Y'all be cool! Right on!

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro