ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa stranden

Elisabet Garcia Dahlbäck · 1 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SOL OCH BAD. Öns absolut vackraste strand Es Trenc, med sanddyner och turkost hav, ligger i ett naturskyddsområde på sydostkusten. Dit kommer du lättast med bil, som parkeras en bra bit från stranden.Östkusten är annars främst smyckad med små fina vikar – calas. Cala Llombards utanför byn Santanyi är en liten fin strand insprängd mellan klipporna med några få solstolar och en liten strandkiosk.Vill du hellre ha vikar med sten- och sandstränder insprängda i bergsmassivet hittar du dem längs västkustens kuperade kustlinje.En sådan strand är Cala Deia. Det är en skyddad liten stenstrand med kristallklart vatten och några restauranger. De som vill se och synas tar sig till Puerto Portals väster om Palma, dit också ortsbefolkningen går under sommarmånaderna.En bit därifrån, bortom golfbanan i Poniente, är stränderna Portals Vells och Playa Mago populära utflyktsmål för Palmas båtägare

Ta in på designhotell för en natt

HOTELL. Till samma pris som du hyr ett rum på ett svenskt Scandichotell kan du bo på något av öns rustika lanthotell, där frukosten är hemlagad och nyskördad. För ytterligare några hundra njuter du av glamour och champagne – en lätt beroendeframkallande upplevelse!Fyra av de hetaste designhotellen är svenskägda.Prisbelönta designhotellet Puro, vars stil är en mix av Indien, Afrika, Spanien och Miamis South Beach, ligger i ett 1400-talspalats i Palmas gamla stad. Ett stenkast bort hittar du Hotel Tres, inrett i en modernt skandinavisk stil. Det senaste tillskottet är nyrestaurerade Esplendido, ett charterhotell i Soller med bevarade 50-talsdetaljer som är systerhotell till populära Portixol utanför Palma.

Fynda trend eller tradition

SHOPPING. Det är inte längre priserna som gör Mallorca till ett shoppingeldorado. I stället är det alla roliga butiker med ett sortiment du inte hittar hemma.Läckra skor och sexiga sandaletter, glittrande smycken och accessoarer blandas med kända och okända spanska och internationella kläddesigner.Roligaste butikerna i Palma ligger i kvarteren bakom Plaza Juan Carlos mitt i stan. I Palma bör du också besöka saluhallen Mercado Olivar: djuplila kronärtskockor, inlagda oliver och glänsande skinkor – alla öns härligheter samlade. Ett kaffestopp här är ett måste.Vill du ta dig ut på landet pågår det varje vecka olika traditionella marknader. En av de bättre är den i Consell, med allt från rostiga motordelar till eleganta antika mallorkinska skåp.

Frossa i god mat

KROGAR. På Mallorca är alla måltider ägnade åt njutning, oavsett om det innebär en sushi i Palmas trendiga stadsdel Portixol, en grillad köttbit uppe i Puerto Pollenca, husmanskost på Can Pedro i Genova eller tapas på en enkel barservering.Att äta ute är för spanska familjer vardag. Hög ljudnivå och lysrörsbelysning hör till. Veckans höjdpunkt är söndag lunch, då familj, släkt och vänner samlas runt bordet. Alla krogar med självaktning har självklart det mallorkinska köket på menyn. Men numera låter man sig gärna inspireras av smakbrytningar från andra länder. I år har sex krogar belönats med stjärnor i Guide Michelin. Imponerande för en ö stor som Gotland.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabet Garcia Dahlbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro