ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa tipsen för småbarnsföräldrars sexliv

Ana Udovic · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Föräldrar till barn som är mellan 6 månader och 4 år gamla har sex en till två gånger i månaden, enligt boken ”Lust och samliv”. Alla är inte nöjda med det. Men om allt annat i livet förändras när barn kommer, varför skulle inte sexlivet göra det?

Föräldrar till barn som är mellan 6 månader och 4 år gamla har sex en till två gånger i månaden, enligt boken ”Lust och samliv”. Alla är inte nöjda med det. Men om allt annat i livet förändras när barn kommer, varför skulle inte sexlivet göra det? Foto: IBL


Springmask, vinterkräksjukan eller löss – inget är främmande för småbarnsföräldrar att prata om. Ändå är det många som drar sig för att ta upp en sak: Sexlivet. – Jag skulle önska att sex kunde vara ett samtalsämne fler kunde hantera – det är ju en del av livet, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

För många av de som nyligen fått barn är tröttheten och vardagsstressen faktorer som gör att intresset för sex minskar. När Vi Föräldrar 2015 gjorde en undersökning saknade 40 procent av småbarnsföräldrarna närhet i förhållandet och bara 8 procent var ”mycket nöjda” med sitt sexliv.  Ofta delar man samma känsla kring sexlivet – men har svårt att sätta ord på den.

– Det finns en tystnad kring sex som skapar en idé om att det bara ska flyta av sig självt. I den bästa av världar borde det vara enklare att prata om hur sexlivet känns än om var semestern ska spenderas, säger Pelle Ullholm.

Det mesta förändras när barn föds, så varför skulle just sexlusten vara statisk och självklar? frågar han sig.

Att våga prata om saken är också ett sätt att ta sig framåt.

– Relationen blir starkare och tryggare om det går att ta upp hur man känner för sexlivet – när det inte känns perfekt eller inte ens okej, säger Pelle Ullholm.

Hans bästa tips är att se till att ha tid tillsammans, då ni kan prata ostört.

– Om diskussionen känns öppen är det lättare att ta upp hur sexet känns för er bägge just nu, säger Pelle Ullholm.

Det bästa är att lägga fram det på ett mjukt sätt – med respekt.

– Stäm av, våga prata, fråga och känn in svaret. Använd formuleringar som ”jag undrar vad du tycker om det här…” eller ”kanske skulle du vilja…” Ni kan ha lika sexuella önskningar, utan att ni veta om det. Eller inte, säger Pelle Ullholm.

I Vi Föräldrars undersökning ansåg ungefär en fjärdedel av småbarnsföräldrarna att relationen blir bättre efter att barnen kom. Lika många tyckte att den blivit sämre.

– Nånting händer i känslan, för många. Det går att möta på olika sätt – som en förlust eller med nyfikenhet. Det kan vara en chans att förnya relationen och perspektiven på sexualitet, säger Pelle Ullholm.

En studie gjord på 1 900 personer i homo- och heterosexuella relationer (publicerad itidskriften Journal of Personality and Social Psychology)visar att personer med inställningen att man måste arbeta på sexlivet för att det ska kännas bra också har större chans att få relationen att överleva. Förändringen är alltså bli en del av lösningen.

– Lusten för sex går upp och ner för de flesta i livet. Ni kan hitta tillbaka. Till samma punkt eller en helt annan, säger Pelle Ullholm.

pil
Pelles 5 tips för en relation som växer av förändring

• Om parrelationen får för stor betydelse kan man nästan växa ihop, vilket kan ge en känsla av ofrihet.

• Träna på att bättre stå upp för den du är, en egen individ med egna önskningar och åsikter om sex. I det ingår att vara ärligt nyfiken på vad din partner tycker och tänker.

• Fundera på vilka dina egna önskningar faktiskt är.

• Formulera dem för sig själv.

• Förmedla dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro