ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bästa tipsen – så klarar du tentan

Ylva Rehnberg · 4 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Humanekologistudenterna Hans Cruse, Henriette Bjørn, Sanna Händen-Svensson och Nina Berg förbereder sig för en tenta. 

Humanekologistudenterna Hans Cruse, Henriette Bjørn, Sanna Händen-Svensson och Nina Berg förbereder sig för en tenta.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Motionera, träffa kurskompisar och sov ut – det är receptet på en lyckad tenta enligt studenten Hans Cruse.Om några dagar är det dags för tenta och du känner dig osäker på om du vet allt du borde veta. Börja inte panikläsa dygnet runt för det, då kommer du bara att bli ur form till tentan. Däremot kan det vara bra att titta på dina anteckningar. Och passa på att träffa dina kurskamrater och diskutera. Tillsammans kan ni antagligen skapa en bra bild av vad som är väsentligt från kursen. Det brukar Hans Cruse som läser humanekologi på Lunds universitet göra.– Det är bra att kunna diskutera olika frågeställningar. Men man måste vara disciplinerad, så att man inte börjar prata om något annat, säger han.Det är viktigt att få tillräckligt med sömn, i synnerhet natten före tentan. Studier har visat att den som skriver ett prov med bara fyra timmars sömn i kroppen får 25 procents sämre resultat än om personen sovit ordentligt. Satsa också på att äta ordentligt och motionera gärna.

– Jag brukar lägga av med pluggandet dagen före tentan, så att kunskaperna får tid att sjunka in. Det jag inte har lärt mig då kommer jag ändå inte att lära mig, säger Hans Cruse.Han försöker strukturera sina studier och läsa kontinuerligt under hela kursen i stället för att försöka ta in allt sista veckan. Men vissa av hans kurskamrater pluggar alltid hela natten före tentan och skriver sista ordet på hemtentan precis innan den ska lämnas in.– Det är nog mer en dålig vana än en genomtänkt metod, säger Hans.Nervositet och rädsla att misslyckas kan förstöra både nattsömnen före tentan och koncentrationen när du väl sitter där. Försök därför att koppla av så mycket du kan. Intala dig själv att du har bra koll på det tentan handlar om och kom ihåg att du inte kan göra mer än ditt bästa. Du kan ha flyt och få frågor på de delar av kursen du kan bäst eller otur och få frågor på dina svagaste områden, men en missad tenta är inte hela världen. I de flesta fall ordnas en omtenta, då har du chansen att rätta till det som inte funkade första gången.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro