ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Båtmotorstölderna ökar – nu storsatsar polisen

Fredrik Beckman · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014

Vinter eller sommar spelar ingen roll. Båtmotorstölderna ökar stadigt. Nu satsar polisen på en jättemonter på Båtmässan för att varna motorbåtsägarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

De senaste åren har cirka 650 båtmotorstölder per år anmälts i Halland och Västra Götaland. Många stjäls nu på vintern när båtar står uppställda på öde marinor och sommarstugor.

– Det är jättemycket. Det ökar hela tiden. Det är från Kungsbacka och upp till Strömstad som det stjäls, säger polisinspektör Thomas Andersson.

Han leder en samverkansgrupp mellan polismyndigheterna i Halland och Västra Götaland för att försöka få stopp på utvecklingen.

För bakom anmälningarna ligger många stulna motorer.

– Vid ett tillfälle i Mellerud stals 13 motorer, men det var bara en anmälan. Sedan är det många äldre motorer som stjäls, de anmäls inte i lika hög grad, säger Thomas Andersson.

Förra året var polisen också med på Båtmässan. Då med ett ståbord för att informera. Nu storsatsar man med en 120 kvadratmeter stor monter.

– Vi håller ju på med båtsamverkan. Båtmässan är ett ypperligt tillfälle att träffa personer som håller på med båtar. Vi måste jobba med det här, för stölderna ökar, säger Thomas Andersson.

Bakom stölderna ligger dels inhemska tjuvar, men också utländska organiserade ligor. De stölderna skiljer sig åt, enligt Thomas Andersson. Inhemska tjuvar brukar ligga bakom enstaka stölder.

– När de utländska ligorna varit där brukar det vara en serie av motorer som stjäls.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro