ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Battlefield-skaparen satsar på praktikanter: “Håller hög nivå

Anton Gustafsson · 9 Feb 2019
Uppdaterad 9 Feb 2019

Foto: TT/Dice


Var femte YH-utbildning som startas 2019 är inom data eller IT. “Battlefield-skaparen Dice, som varje år tar in flertalet praktikanter, är positiva till utvecklingen. "Studenterna håller en väldigt hög nivå", säger Mikael Hellberg från företaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Myndigheten för yrkeshögskolan gick i slutet av januari ut med de nya utbildningarna som har beviljats att starta hösten 2019. Av de runt 500 nya utbildningarna är var femte inriktad på data eller IT, och flera av dem inriktar sig mot spelutveckling.

Det stockholmsbaserade spelföretaget Dice, som bland annat ligger bakom den populära spelserien “Battlefield”, är positiva till yrkeshögskolornas utveckling inom IT. Varje år tar de in ett antal studenter från olika yrkeshögskolor för att lära dem branschen.

– Studenterna som kommer från de yrkeshögskolorna som fokuserar på spelutveckling kommer förberedas med rätt teknisk kunskap för att göra ett bra jobb. Det märks att utbildningarna håller en hög klass, säger Mikael Hellberg som är content craft manager på Dice och bland annat jobbar med rekrytering.

Vad får en praktikant göra hos er?

– Praktiken är ungefär sex månader lång så mycket handlar om att komma in ordentligt på företaget. Man måste lära känna sina arbetskamrater, lära sig alla våra program och få känna på hur det är att bygga spel på den skalan som vi gör. I förlängningen handlar det om att utvecklas.

Att yrkeshögskolor satsar så mycket på just data och IT är ingen slump. Branschen har växt kraftigt de senaste åren, och enligt Mikael Hellberg finns det många hål att fylla.

– Vi och alla andra spelföretag är i ständigt behov av kompetent folk. Det är klart att yrkeshögskolorna ser det behovet och anpassar sina utbildningar till det, säger han.

Hur stor är chansen att studenterna får jobb hos er efter praktiken?

– Hos oss på Dice är det en väldigt liten andel som inte får jobb, det är ett extremt ovanligt att vi inte erbjuder jobb till våra praktikanter.

Hur kommer det sig?

– Vår process när vi väljer ut våra praktikanter är mycket grundlig, vi tar bara ut dem som vi är säkra på skulle passa hos oss. Sedan är kalibern på studenterna från yrkeshögskolorna så pass hög att vi vet att de redan kan göra jobbet. Då kan vi fokusera mycket mer på hur de kommer in i olika projekt, hur bra de är på att arbeta i grupp och hur de passar in hos oss helt enkelt, säger Mikael Hellberg.

Är det ett bra karriärval för en ung person i dag att söka sig till spelbranschen?

– Ja, framförallt i Stockholm, det är ett riktigt spelmecka. Det finns många väldigt duktiga spelföretag här så om man är ambitiös och duktig finns det hur mycket jobb som helst här, säger Mikael Hellberg.

pil
Fem exempel på nya Data/IT-utbildningar från hösten 2019

1. Applikationsutvecklare till Iphone och Android vid IT-högskolan i Stockholm.

2. Front end-utvecklare vid Jensen education school  i Göteborg.

3. Futuregames 3D-grafiker vid Changemaker education i Umeå.

4. Futuregames Avancerad Mobilspelsprogrammerare vid Changemaker education i Skellefteå.

5. Game developer (spelutvecklare) vid Yrgo i Göteborg.

Källa: Källa: www.myh.se

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro