ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bättre hörsel med bluetooth

Ola Jacobsen · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Susanne Nyberg Sander, vd för Oticon, berättar om den nya hörapparaten, som förutom att förbättra  hörseln mer än vanliga hörapparater också kan kopplas till mobil och mp 3-spelare. 

Susanne Nyberg Sander, vd för Oticon, berättar om den nya hörapparaten, som förutom att förbättra  hörseln mer än vanliga hörapparater också kan kopplas till mobil och mp 3-spelare.  Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

Apparaterna analyserar hela tiden situationen och optimerar tal över brus.
Apparaterna analyserar hela tiden situationen och optimerar tal över brus.

HÖRHJÄLP. Sveriges drygt 330 000 hörapparatsanvändare har fått vänja sig vid att rycka ur hörapparaten ur örat för att kunna svara i mobilen. Men nu är det slut med det. Med hjälp av en så kallad streamer kan hörapparaten användas som handsfree till mobilen. Telefonen och streamern kopplas ihop med bluetooth.

Men den nya hörapparaten bildar inte bara ett trådlöst nätverk med mobilen. Om man har en i varje öra kommunicerar de dessutom med varandra. – Vi har två öron – de samverkar. Därför samarbetar apparaterna också, men styrkeskillnaderna i ljuden behålls så att det ska gå att lokalisera var ljudet kommer ifrån. Det är viktigt både ur säkerhetsaspekt och socialt, säger Susanne Nyberg Sander, vd för Oticon i Sverige.

Hon tror att det viktigaste med den nya hörapparaten är att den låter användarna göra samma saker som alla andra. – De identifierar tal och zoomar in det området. Apparaterna förstärker talfrekvensbandet och förtrycker resten, säger Susanne Nyberg Sander. Alltid när jag kramar mina släktingar med hörapparat blir det rundgång. Är det likadant med den här?– Nej, inte om den du kramar har hörapparat i båda öronen. Om det finns rundgångstendenser i det ena örat men inte i det andra förstår apparaten vad det är och rensar bort den tonen, säger Susanne Nyberg Sander.

Men ett trådlöst nätverk kring huvudet. Hur är det med strålning?– Stråldosen från den induktiva överföringen är jämförbar med den som vi utsätts för överallt med FM-radiobandet. Tvärtom är strålningen lägre än för hörande som pratar i mobiltelefon eftersom den kan ligga i fickan eller väskan när du pratar, säger Susanne Nyberg Sander.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro