ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bea har näsa för pengar

Clarence Frenker · 26 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011
Polisinspektör Fredrik Bergström och polishunden Bea som kan känna lukten av pengar.

Polisinspektör Fredrik Bergström och polishunden Bea som kan känna lukten av pengar. Foto: Henry Lundholm


Springer spanieln Bea, 7, är Stockholmpolisens nya vapen i jakten på kriminella pengar Som länets första sedelsökhund ska hon hitta de sedlar som inte går att se med blotta ögat.

klar

Artikellänk är kopierad

Bea, 7, sniffar upp sedlar.
Bea, 7, sniffar upp sedlar.Foto: Henry Lundholm

Hon har länge kunnat dofta sig till vapen och knark. Men nu har den engelska springer spanieln Bea, 7, även fått näsa för pengar. Som den första sedelsökhunden i länet är hon Stockholmspolisens nya vapen i jakten på kontanter som införskaffats på kriminell väg. – Pengar är ju drivkraften bakom all kriminalitet och i många sammanhang göms det stora summor. På det här sättet ökar chanserna för oss att hitta dem, säger Fredrik Bergström, polisinspektör vid hund- enheten. Bea, som arbetat som narkotikasökhund i Stockholm, uppskattas ha mellan 10 000 och 100 000 gånger så starkt luktsinne som en vanlig människa. Sedan flera år tillbaka bor och arbetar hon med Fredrik Bergström. Förhoppningen är att hon nu ska få vara med vid exempelvis husrannsakningar och andra tillfällen där det finns kriminella pengar som inte går att finna med blotta ögat. – Vi har precis börjat marknadsföra den här kompetensen inom polisen men tänker även ta kontakt med bland andra Eko­brottsmyndigheten och kronofogden. Där används inte sökhundar normalt, så förhoppningsvis kan det här förbättra resultaten.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro