ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beachguide – Bulgarien

Text & bild: Johan Öberg · 2 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sozopolgenuin charm. Så här måste Nessebar ha varit en gång i tiden, före krimskramsinvasionen. Okej, det finns rätt många mysiga loungebarer i gränderna som knappast fanns där för 20 år sedan, men de traditionella trähusen rustas upp, stämningen är skön och flera restauranger har fin havsutsikt. Stranden närmast centrum är långgrund. Några kilometer längre söderut sträcker sig sandstränderna flera kilometer.Nessebarkommersiellt. På en udde sydöst om Sunny Beach ligger världsarvsstaden Nessebar. De vackra gamla trähusen och kyrkorna har placerat den lilla staden på listan, men tyvärr har kommersiellt skräp av värsta sort översvämmat orten, så att man knappt ser de fina husen för alla varor. Trängseln kan bli monumental, inkastarna är jobbiga och parkeringen är dyr. Undvik!

Balchikministränder. Den slitna lilla staden Balchik ligger på en bergssida. Många barnfamiljer har valt att semestra här och trängs på minimala stränder. Innanför promenadvägen ska fyrkantiga sandlådor ge en illusion av sandstrand. Enda sevärdheten är ett kungligt sommarresidens med stor trädgård. Golden Sandsmodernt. Golden Sands tävlar med Sunny Beach om att vara landets bästa badort och lockar både äldre som helst vilar vid poolkanten, barnfamiljer som gillar strandliv och skandinaviska ungdomar som vill festa natten lång. Ingen badort i landet har lyckats så här väl med att efterlikna badorter var som helst i Europa – på gott och ont.Albenabilfritt. Delvis bilfria Albena är lättigenkännligt på grund av sina pyramidformade hotell. Hotellen är utspridda inom ett stort grönområde vid havet. Här är det väldigt stilla, men grå betongkolosser är inte kul ens vid en fin strand. Känns som en ort för pensionärer som vill ta det lugnt och inte göra något alls.Obzorudda val. Halvvägs mellan Varna och Burgas ligger lilla Obzor med 2 000 invånare. Det är en skruttig stad med några få restauranger runt ett torg med några obetydliga romerska ruiner. Men nedanför finns en fin sandstrand. Sveti Konstantinavslappnat. Sveti Konstantin är badorten närmast hamnstaden Varna. Här växer moderna, snygga hotell upp i raketfart längs stränderna, men i utkanterna ser pirerna ut som om de skulle rasa när som helst. Ändå vågar sig fiskegubbarna längst ut. Hit kommer främst lediga Varnabor och här är skönt avslappnat.Sunny Beachfeststad. Sunny Beach är onödigt krångligt planerat, utan en enda rak promenadväg och noll strandkontakt överallt. Synd, för stranden är bred, fin och många kilometer lång. Hit kommer många svenska tonåringar och det finns speciella diskon för dem. Varning för mycket fylla sent på kvällarna.Sveti Vlasbarnvänligt. Sveti Vlas är en liten stillsam ort vid havet fem kilometer norr om Sunny Beach där den bulgariska charmen faktiskt överlevt. Några fina hotell, ganska få  restauranger och flera små stränder. Elenitefolkligt. Badort i en bukt – ganska välskött och trevlig sommarresort, där det blir heldött så fort säsongen är över. Skog på ena sidan och hav på den andra, med en lång sandstrand. Den som vill ha lugna nätter bor här och tar bussen till Sunny Beach. Primorskobilligt. Rätt mysig liten ort som främst lockar östeuropeiska turister. Staden har en lång långgrund strand i söder. De flesta bor i privatrum, men det finns bland annat ett gigantiskt hotell nära stranden. Utbudet av affärer är bra, maten genuin och det finns flera mysiga barer med sköna soffor att hänga i och smutta billiga drinkar. Man kan välja både bad med stora vågor och lugnare skvalp.Tsarevosömnigt. Påminner i stämning om Primorsko men är inte lika charmigt. Här känns det dammigare och lite sömnigare. Även Tsarevo domineras av östeuropéer med tunnare plånbok än genomsnittssvensken.

klar

Artikellänk är kopierad

Text & bild: Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro