ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Beatrice, 19, får svårt att andas av parfym: Trappa ned på sprejandet”

Erik Paulsson Rönnbäck · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
Beatrice kan få svårt att andas om parfymdofterna i omgivningen blir för påträngande.

Beatrice kan få svårt att andas om parfymdofterna i omgivningen blir för påträngande. Foto: Privat/All Over Press


Beatrice, 19, förbereder sig på det värsta när hon rör sig ute en fredagskväll. Nu vill hon att du trappar ned på parfymen en vecka så att doft­över­känsliga får en paus från astmaanfallen.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje dag, året runt, kan Beatrice Jonsson, 19, i Göteborg få svårt att andas om parfymdofterna i omgivningen blir för påträngande. Hon tillhör de sex procent av den vuxna befolkningen som är doftöverkänsliga, och vågar inte gå till en bar utan en vän som kan ta henne till sjukhus om medicinerna mot astmaanfallen inte fungerar. Oftast väljer hon att inte ens ta risken att drabbas.

►LÄS MER: ”Bara den som luktar skit behöver duscha sig i parfym”

– Jag vill också komma ut på krogen och ha roligt med kompisar och vänner, men jag kan inte, säger hon.

Doftöverkänsligheten uppstod i slutet av hög­stadiet. Sedan dess handlar mycket av vardagen om att undvika parfymdofterna som finns nästan överallt – inte minst bland passagerarna i bussen på vägen till och från jobbet.

– Ibland räcker det med att jag byter plats. Är det riktigt jobbigt får jag hoppa av och ta nästa buss i stället, även om jag blir försenad, säger hon.

►LÄS MER: ”Hellre parfym än att gå runt och stinka skitgubbe”

Sju dagar om året, med början i dag, vill Astma- och allergiförbundet att parfym­erna ställs på hyllan. Ämnet engagerar – under de gångna veckorna har parfymanvändningen diskuterats på Metros insändar­sida. Beatrice Jonsson berättar att hon ofta möts av oförståelse när hon tar upp problemet.

– Jag vill att de som använder parfym ska tänka sig för en gång till. Jag säger inte att de inte får använda parfym, men att de kan trappa ned på sprejandet.

Nu börjar parfymfria veckan: ”Begränsa parfymanvändningen”

I dag inleds den parfymfria veckan som Astma- och allergiförbundet instiftade i år.

– Vi tycker att människor under den här veckan ska begränsa sin användning av parfymer för att själva visa att man förstår det här, och underlätta för de människor som har de här problemen, säger förbundets generaldirektör Ulf Brändström.

– Det finns vissa yrkesgrupper som bör vara mer medvetna än andra om det här, som vi tycker kan avstå, till exempel inom vården, skolan, och de som träffar människor genom sin yrkesutövning.

Årets vecka ska uppmärksamma att butiker och köpcenter använder parfymer för att öka försäljningen.

– Det tränger sig på mer och mer, användandet av dofter i kommersiella sammanhang. Det sker lite omedvetet, man förstår inte att det här också besvärar människor, säger Ulf Brändström.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro