ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bebis med magsjuka dog – sjukhuset i Gävle får hård kritik

Åsa Larsson · 5 Aug 2015
Uppdaterad 5 Aug 2015
Barnet kom in två gånger till akuten i Gävle och var friskt sedan tidigare.

Barnet kom in två gånger till akuten i Gävle och var friskt sedan tidigare. Foto: Pernilla Wahlman/TT


En tio månader gammal magsjuk bebis kom in till Gävle sjukhus och avled av okänd anledning – nu får sjukvården mycket hård kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tio månader gamla bebisen kom in till akutmottagningen på Gävle sjukhus i juli i fjol på grund av feber och kräkningar.

Pojken var dock pigg när sjuksköterskan kontrollerade honom och fick åka hem med sina föräldrar. Det gjordes inga anteckningar vid det här tillfället.

Föräldrarna ringde på nytt till sjukvårdsrådgivningen 1177 tolv timmar senare och var oroliga, men fick beskedet att avvakta eftersom barnet bedömts på akuten och de fått råd om vätskebehandling.

►Bebis skickades hem från akuten – dog

Ungefär 22 timmar efter första besöket åker familjen in till akuten igen och den här gången bedömer en barnläkare att pojken är svårt sjukt. Flera olika läkare kontaktas, men när barnläkaren inte får tillräcklig hjälp och uppfattar att intensivvårdsavdelningen i Gävle är fullagd så kontaktas i stället Uppsala och Stockholm kring 23-tiden för att se om de har plats.

Drygt två timmar senare avlider barnet.

Någon obduktion genomförs inte på föräldrarnas önskemål och dödsorsaken förblir oklar, står det i rapporten.

►Benny, 17, skickades hem från sjukhuset – dog i sin pappas famn

Nu får sjukvårdens hantering mycket hård kritik. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kallar bristerna för omfattande och anmärkningsvärda.

Eftersom barnet tidigare var friskt och plötsligt avlider så ska läkare se till att det görs en obduktion, konstaterar Ivo.

Akutvårdens omhändertagande av barn ska nu ses över i Gävleborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro