ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bebisar fattar trögt ...

Ida Gustafsson · 20 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015
En fyramånaders bebis känner beröring, som hos doktorn på bilden, men de kan inte koppla varifrån den kommer från.

En fyramånaders bebis känner beröring, som hos doktorn på bilden, men de kan inte koppla varifrån den kommer från. Foto: Alamy


…Eller är åtminstone väldigt långsamma på att förstå samband mellan beröring och var det kommer ifrån. Enligt en ny undersökning kopplar inte barn under sex månader att det är deras föräldrar som kittlar dem i fall de känner att det killar under foten.

klar

Artikellänk är kopierad

Bebisar under sex månader kan inte koppla ihop känslan av beröring med det föremål eller person som rör dem. När barnet är fyra månader är beröringssinnet inte hopkopplat med de övriga sinnena. Det visar en ny studie från University of London, skriver Daily Mail. 

I studien har forskarna kittlat bebisar. När de kittlade fötterna på sex månader gamla bebisar, som hade korsat benen visste de ofta inte riktigt vilket ben som 

– Om vi kittlade deras högra fot, kunde de lyfta på sin vänstra fot, säger Dr. Jannath Begum Ali till Daily Mail.

► LÄS MER: Här får bebisen glasögon – och ser sina föräldrar för första gången

Samma sak kan hända när vuxna utsätts för samma sak. Våra hjärnor börjar tänka på vilken riktning beröringen kom ifrån, höger eller vänster, snarare än på vilken kroppsdel det gällde. 

När forskarna kittlade fyramånadersbebisar på samma sätt som de äldre visade de sig att vara mindre förvirrade. De reagerade med den foten som de blev kittlade på.  Enligt forskarna tyder det på att de små barnens hjärnor endast utför enkla tankebanor. 

– De svarar bara på känslan på kroppen, de bryr sig inte om var de befinner sig, de vet inte riktigt var det kommer ifrån, säger Dr. Jannath Begum Ali till Daily Mail. 

► LÄS MER: Nyfödd bebis försvann spårlöst på sjukhus: "Vi har inga ursäkter" 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro