ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bedragare lurade äldre på över 10 miljoner – här är deras metoder

David Peterson · 16 Jan 2018
Uppdaterad 16 Jan 2018
Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare.

Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare. Foto: TT


Bedrägerier mot äldre blir allt mer sofistikerade. Förra året lurades landets äldre på uppemot tio miljoner av bedragare som bland annat utger sig för att vara poliser.

klar

Artikellänk är kopierad

Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare och svårare att skydda sig mot. Förra året omsatte bedrägerierna 10,7 miljoner, enligt polisen. De senaste åren har brottsligheten flyttat över allt mer till internet och majoriteten av bedrägerierna handlar om att äldre blir lurade till att lämna ut inloggningsuppgifterna till sin internetbank.

– Grunden är att man aldrig, oavsett vad personer säger att de kommer ifrån, ska lämna ut uppgifter på telefonen. Det finns ingen som ringer och ber om sådana uppgifter från polisen eller banken, säger Anders Sjöberg, kommunikatör i polisområde Örebro.

Polisen ger exempel på två vanliga tillvägagångssätt:

1. Bedragarna ringer från skyddat nummer och uppger att de ringer från polisen. De påstår att den äldres bankort blivit kapat, att någon håller på att ta ut pengar utomlands och att personens bank kommer att ringa efter samtalet så att överföringarna kan stoppas. Därpå ringer bedragarna och uppger att de tillhör banken. Den äldre luras då till att lämna ut sina kortuppgifter till bedragaren som påstår att kortet ska spärras. Istället kan bedragaren nu fritt göra överföringar.

2. Bedragarna använder sig även av annonssajten Blocket. De ringer upp och säger att de vill köpa en vara offret lagt ut på sajten. De säger att betalningen kommer ske omgående och ber säljaren gå in på sitt konto för att kolla att betalningen kommit in. Det kommer inga pengar utan istället ber bedragaren offret att göra om processen. På så sätt får bedragarna kontouppgifterna och kan börja göra överföringar till andra konton.

Polisen tror att bedrägerierna är vanligare än vad siffrorna visar.

– Vi tror är att det finns ett mörkertal. Det handlar om några tusenlappar för vissa och då kanske man tänker att man inte vill stå hos oss och känna skam över att ha blivit lurade. Det här är ett nytt koncept, förr ringde man på dörren och ville dricka vatten, säger Anders Sjöberg.

LÄS MER
Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro