ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bedragare skapar kopia av din kompis konto – och försöker lura dig på pengar

Iva Horvatovic · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

En ny typ av bedragare har börjat härja på Internet. De låtsas vara dina facebookvänner för att du ska ge dem pengar.

Om du får en vänförfrågan på Facebook av någon du redan är kompis med ska du vara försiktig. Bedragarnas senaste metod för att komma över dina pengar är att skapa en profil som är en kopia av någon av dina redan befintliga vänners, lägga till dig och sedan tala om att de befinner sig i ekonomisk knipa. På så sätt luras du att tro att det är vännen som behöver pengar.

– Det är en ny variant på en gammal modus operandi att man ska försöka få kontakt med folk via Facebook och tala om att man befinner sig i någon form av nöd och förmå dem att skicka pengar, säger Jan Granqvist på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen har gått ut med en varning på Facebook sedan flera personer blivit utsatta för för den här typen av bedrägeriförsök. Vad man vet har ingen gått på det hittills. Jan Granqvist råder de som blir kontaktade med liknande förfrågningar att inte bara godta facebookkontakt utan även försöka få tag på vännen via exempelvis telefon.

klar

Artikellänk är kopierad

Iva Horvatovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro