ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bedragarnas nya knep: klä ut sig till budanställda och levererar falska paket

Clarence Frenker · 19 Jun 2014
Uppdaterad 19 Jun 2014

Nu slår polisen larm om bedragarnas nya fräcka metod. Genom att utge sig för att arbeta för en känd budfirma plingar bedragarna på dörren med ett paket i handen och kapar offrens id-uppgifter. Hittills har åtta personer förlorat hundratusentals kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att nya regler satte stopp för bedragarnas möjligheter att få ut legitimationsnummer ur offentliga handlingar har nya metoder utvecklats för att komma över information från sina offer.

Nu slår polisen larm om det senaste knepet i raden.

På kort tid har ett flertal ärenden inkommit till Stockholmspolisen där de drabbade blivit uppringda av ett ”välkänt transportföretag” som berättat att en försändelse ska levereras vid ett visst klockslag.

När det senare plingat på dörren vid utsatt tid har bedragaren, oftast iklädd en jacka med företagets logotyp, stått med en paketförsändelse i handen och begärt en kvittens och då velat kontrollera legitimation.

Först några veckor senare har offren upptäckt att deras identiteter kapats, deras konton länsats och att stora inköp gjorts i deras namn.

– Det här är ett sätt att komma åt data för att kunna kopiera legitimationer. Och det är stora pengar det handlar om. Man har varit inne på banker och fört över pengar, flera hundratusen kronor och även handlat guld, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.

I nuläget har förundersökning inletts i åtta ärenden, men polisen utesluter inte att det kan handla om betydligt fler.

Gemensamt för samtliga ärendena är att någon företagsbil inte synts till i närheten.

– Jag vill varna för det här så man inte sänker garden. Det finns skäl att vara misstänksam mot obeställda försändelser, särskilt om de säger att de ska komma en viss tid, för det händer aldrig i verkligheten. Så är man det minsta misstänksam ska man inte lämna ifrån sig sin legitimation, säger Anders Olofsson.

Bedrägerier är ett av de snabbast ökande brotten sett till mängd och enligt polisen är arbetsbelastningen hög.

– Kreativiteten bland de här bedragarna är stor och det här är bara det senaste, säger Anders Olofsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro