ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bedrägerier via sms ökar kraftigt: "Prövar nya vägar"

Gustaf Eriksson · 22 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013
Bedrägerier via sms ökar kraftigt: "Prövar nya vägar"

Bedrägerier via sms ökar kraftigt: "Prövar nya vägar" Foto: Scanpix/Skärmdump


Bedragarna kan vara på väg att överge mejlandet – för att i stället sikta in sig på din smarta mobiltelefon. Polisen har märkt en ökning av antalet bedrägerier via sms under de senaste månaderna. – De prövar nya vägar hela tiden, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter oräknerliga mejl med vinster i märkliga lotterier, prisutdelningar eller miljardarv från människor från andra sidan jorden har de flesta av oss nog lärt oss att känna igen ett bluffmejl. 

Det har bedragarna insett, och i kombination med att vi lagrar allt mer information i våra tekniskt avancerade mobiler blir telefonerna allt hetare måltavlor för bedrägerier.

Under de senaste månaderna har polisen märkt en ökning av antalet bedrägeriförsök via sms. Meddelandena innehåller ofta en länk, och ett klick kan räcka för att du ska åka dit. – Det kan handla om att du automatiskt börjar prenumerera på en tjänst som drar en summa varje månad via telefonräkningen eller att du måste betala för att få ut en stor summa pengar, som aldrig kommer, säger Anders Olofsson, som arbetar med bedrägerier på Stockholmspolisen. – Allra farligast blir det om någon form av trojan installeras på din telefon. Då kan den komma åt inlogg till bank-applikationer och länsa konton.

Tonen i sms:en känns igen från bluffmejlen.  – Det kan vara en lottovinst på fler miljoner som man fått fast man inte deltagit i något lotto eller ett arv från en okänd släkting, eller någonting annat. Grundregeln är: Om det verkar för bra för att vara sant så är det oftast det.

Bästa knepet för att slippa råka ut för obehagligheter är att vara vaksam, enligt polisen.  – Din smartphone är en dator, och vi måste börja vara lika vaksamma när vi använder våra mobiler som när vi sitter framför datorn. Det är inte sannolikt att en främling skulle ge dig en miljon på gatan, och det är inte så sannolikt att det händer i mobilen heller, säger Anders Olofsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro