ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Begränsad trafik efter Sandy

TT · 2 Nov 2012
Uppdaterad 2 Nov 2012
Begränsad trafik efter Sandy

Begränsad trafik efter Sandy


Kollektivtrafiken är åter i gång i New York, men kraftigt begränsad. Biltrafiken är inte heller tät, då många bensinmackar antingen saknar ström eller har slut på drivmedel.

klar

Artikellänk är kopierad

New York-borna får åka gratis med tunnelbanan och bussar. Många måste ta bilen för att komma till jobbet.

För att underlätta transportproblemen har borgmästaren Michael Bloomberg gett order om att det måste vara minst tre personer i varje bil som kommer till Manhattan. Polisen bevakar broarna till Manhattan och tvingar förare som bryter mot ordern att vända. Ett bekymmer för både privatbilister och yrkestrafikanter är bristen på drivmedel.

Nedre Manhattan är strömlöst och saknar fungerande kollektivtrafik. Även delar av Brooklyn saknar ström. Enligt kraftbolaget Consolidated Edison kan det dröja till den 11 november innan elen återkommer.

Dödstalet stiger

Energidepartementet sade på torsdagen att omkring 4,5 miljoner hem och företag saknar el i 12 delstater.

Att Sandy är en av de värsta stormarna som drabbat USA märks på många sätt. Dödstalet i de 15 delstater som drabbades av ovädret steg på torsdagen till över 90.

Majoriteten av dödsfallen inträffade i delstaten New York, där minst 47 människor omkom. De orsakades i de flesta fall av att träd föll ner över hus eller bilar. Andra dödades av elstötar när de klev på nedfallna elledningar eller drunknade i framstörtande vattenmassor. På Staten Island påträffades 15 döda.

Stödkonsert i tv

I den svårt drabbade delstaten New Jersey är hela bostadsområden längs kusten vattendränkta och strandpromenaden i Atlantic city är bortspolad.

Artisten Bruce Springsteen arrangerar tillsammans med kollegorna Jon Bon Jovi och Sting, alla boende i New Jersey, en konsert till förmån för stormens offer i tv-kanalen NBC på fredagen.

Värden för upp till 50 miljarder dollar kan ha gått förlorade i stormen, uppskattar företaget Eqecat som gör skadebedömningar efter katastrofer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro