ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Begravningen blev en mardröm för Pia: Är både förbannad och besviken

Emelie Nilsson · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Pia Eriksson blev sjukskriven efter begravningen av hennes far. "Jag fick inte ta farväl", säger hon.

Pia Eriksson blev sjukskriven efter begravningen av hennes far. "Jag fick inte ta farväl", säger hon. Foto: Alamy/Privat


Kapellet var smutsigt och täckt med spindelnät och begravningsbyrån dök aldrig upp. Begravningen av Pia Erikssons far förvandlades till en mardröm.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 5 november gick Pia Erikssons far bort efter en hjärnblödning. För att få hjälp med allt som skulle ordnas med begravningen kontaktades kyrkans begravningsbyrå i Vittinge och allt planerades.

Men nästan omedelbart började problemen. Vid två tillfällen sattes annonser in i Upsala Nya Tidning där namn på de sörjande familjemedlemmarna var felaktiga. Dagen innan begravningen ringde Pia Eriksson upp begravningsbyrån och fick reda på att personen som var ansvarig för hennes fars begravning blivit sjukskriven men blev ändå lovad att allt skulle gå utan problem.

Trots det valde Pia Eriksson och hennes mor att åka till kapellet i Heby där begravningen skulle hållas. – Det var jättestökigt med spindelväv i fönster och tak och det var dammigt och skräpigt, säger Pia Eriksson.

►Läs mer: Präst spelade av misstag upp porrfilm på begravning

En vaktmästare berättade att begravningen i kapellet inte alls bokats av begravningsbyrån och att en kyrklig begravning planerats in samtidigt i den närliggande kyrkan.

På begravningsdagen kom Pia Eriksson tidigt till kapellet för att lämna in kakor till minnesstunden som skulle ske efteråt. Då visade det sig att gästerna till den kyrkliga begravningen blivit lovade samma lokal. – Begravningsbyrån hade inte bokat lokalen, enligt kansliet, men de kom ihåg att jag hade varit där och tittat på den flera gånger. Det andra sällskapet var färre än vi så jag fick prata med dem och de kunde flytta på sig, säger Pia Eriksson.

När det var löst fortsatte problemen. Ingen från begravningsbyrån dök upp vid kapellet vilket innebar att Pia Eriksson själv fick hälsa välkomna, ta hand om gästernas kläder, hjälpa dem på plats, tända ljus och sköta musiken. – Jag hade inget val. Jag ville inte att min mamma skulle märka att precis allt gått fel. Hon var så uppe i sin sorg.

►Läs mer: Familjen missade planet till pappans begravning – då vände piloten

Efteråt brast det för Pia Eriksson. – Jag blev sjukskriven och har mått väldigt dåligt psykiskt. Jag kunde inte sova utan låg och grubblade på nätterna. Jag är både förbannad och besviken, säger hon.

Begravningsbyrån hörde sedan inte av sig och stoftet efter den avlidne fadern var till synes försvunnet i tre månader. – Det var ingen som verkade veta var det. Först nu har jag fått besked om att de vet var det är. Mamma vågade inte ringa och fråga för hon var rädd att de hade tappat bort det, säger Pia Eriksson.

Begravningsbyrån i Fagersta, där Vittingebyrån är en filial, har bett Pia Erikssons mor om ursäkt och har inte tagit betalt av henne. Däremot vill de inte kompensera Pia Eriksson med de 25 000 kronor hon begärt för sitt personliga lidande samt utebliven inkomst. – Vi är inte beredda att ersätta dottern. Hennes krav är orimliga och osunda, säger begravningsbyråns chef Henrik Rydberg till unt.se och menar att den dåliga städningen och missförstånden angående lokalen inte är deras fel utan församlingens.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro