ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Behåll socialbidraget när du får jobb

Conny Emmelin · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
Bella Bahar Vargül Bella Bahar Vargül och Vera Opacic har nyligen fått jobb i Malmös nya satsning på unga arbetslösa.

Bella Bahar Vargül Bella Bahar Vargül och Vera Opacic har nyligen fått jobb i Malmös nya satsning på unga arbetslösa. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Socialdemokraterna lägger fram en egen variant av gammalt borgerligt initiativ Socialbidraget kan behållas i sex månader jämte jobb

klar

Artikellänk är kopierad

Behåll delar av socialbidraget även efter att du fått jobb. Det kan snart bli verklighet när Socialdemokraterna nu lägger fram en egen variant av ett gammalt borgerligt initiativ. – Det ska bli lättare att gå från bidrag till arbete. Vi är öppna för att diskutera det här med regeringen, säger Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiske talesman till Metro. För den som i dag går på socialbidrag kan det i många fall vara ekonomiskt olönsamt att jobba extra eller ta ett deltidsjobb. Med Socialdemokraternas förslag skulle 1 500 kronor av socialbidraget fortsätta att betalas ut under sex månader, för att minska inkomstbortfallet.

Förhoppningen är att fler ska känna att det lönar sig att börja arbeta. Förslaget är en del i S kampanj för att få fler i arbete, främst i de förortsområden där så många som 40 procent i dag står utan arbete. Sedan tidigare har moderater, kristdemokrater och centerpartister presenterat olika liknande lösningar för hur socialbidrag ska kunna fortsätta utbetalas till personer som fått arbete, något som kan underlätta genomförandet av reformen. Konjunkturinstitutet bedömer att regeringen nu har ett reformutrymme på 30 miljarder.

Och Moderaterna är öppna för ett samarbete kring den här frågan, som kan bli aktuell redan i höstens budget. – Det är tidigt att säga. Vi får i så fall prata direkt med Socialdemokraterna, men vi har absolut tankar åt samma håll. Det här är något vi tittar på som en del i arbetslinjen, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare för finansminister Anders Borg (M).

"Det kan motivera flera"

Ett bra förslag som säkert kan motivera många att ta ett jobb. Så tycker Bella Bahar Vargül, 24, och Vera Opacic, 24, från Malmö som nyligen fått jobb i Malmö stads satsning på unga arbetslösa, SEF Unga. – Fast jag tycker att det vore bättre om ungdomar kan få jobb som betalar så bra att man inte behöver ha bidrag alls, säger Vera Opacic, som jobbar som utredare inom SEF Unga i Malmö.

Varken Bella Bahar Vargül eller Vera Opacic har varit i en sådan situation att de behövt försörjningsstöd.

Däremot känner de folk som försörjer sig helt eller delvis på försörjningsstöd och inom projektet SEF Unga har frågan om försörjningsstöd diskuterats. – Min bild är att en del undrar varför man ska jobba om lönen bara drar ner på bidraget, så jag tror att det kan motivera fler, säger Bella Bahar Vargül.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro