ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Behandling gjorde Britts cancer obotlig

Ann Hagman · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Nicola Chessa/HPG


klar

Artikellänk är kopierad

Britt Larsson, 45, har obotlig cancer. Enligt hennes specialistläkare kan det bero på hennes medicin: Britt ordinerades farliga östrogentabletter. Nu kräver hon skade­stånd från landstinget.– Jag gör det här för att andra kvinnor inte ska råka ut för samma sak. Jag åt östrogen i fyra år utan att veta att det var farligt, säger hon.

När Britt var 38 år hittades en cancertumör i livmoderkroppen. Livmodern opererades bort. För att undvika klimakteriebesvär ordinerades hon hormonpreparatet Femanest. – Till sist frågade jag en specialistläkare på universitetssjukhuset i Lund om det var bra att jag fortsatte med östrogen. Han sa åt mig att sluta omedelbart. Det är mycket riskfyllt efter livmoderkroppscancer.

Då hade Britt redan fått metastaser i lungorna. Nu har hon fått veta att sjukdomen inte går att bota. Tillsammans med juristen Soheil Naderi vid juristbyrån Jurista i Malmö driver hon en rättsprocess för att stämma landstingens försäkringsbolag.– Vi är övertygade om att den cancern är orsakad av hormonbehandlingen. Specialistläkaren från Lund kommer att vittna i rättegången, säger Soheil Naderi.

Östrogen en risk vid vissa cancertyper

Östrogen medför en stor återfallsrisk för två cancersjukdomar: Bröstcancer och livmoder­kroppscancer.

– Östrogenet fungerar som en tillväxtfaktor, gödning, för cancerceller som uppstått i livmoderns slemhinnor eller i ett bröst, säger Elizabeth Johansson från Cancerfondens stöd- och informationslinje.

2002 kom en SBU-rapport som fastslår att östrogen utgör en riskfaktor för kvinnor som har eller har haft livmoderhalscancer. På senare år har läkarna även blivit mer restriktiva med att skriva ut östrogen till friska kvinnor, framför allt på grund av risken för bröstcancer.    

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro