ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Behöver vänta i timmar"

TT · 6 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Foto: Wilfredo Lee/AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i den svenska OSSE-delegationen, är på plats i USA tillsammans med ett hundratal andra valobservatörer från ett 30-tal länder för att övervaka valet i landets vågmästar-delstater.

Under tisdagen besökte han och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) vallokaler i Virginia och Washington – och har slagits av hur långa köer som många väljare tvingats stå i.

– Vi har inte förväntat oss, och inte heller sett, något valfusk. Men i en så utvecklad demokrati är det inte okej att man ska behöva vänta i två-tre timmar för att få lägga sin röst, det är inget som gynnar ett högt valdeltagande. I Virginia är det väldigt kallt, och det gör ju att vissa ger upp, säger han till TT på telefon från Washington.

– Samtidigt är jag imponerad över det amerikanska folkets tålamod, det har inte klagats mycket på de platser jag har varit på.

Enligt Kent Härstedt är orsaken till att OSSE är på plats i USA främst att Ryssland inte hade accepterat valobservatörer om inte USA också hade sagt ja till detta.

– Vi utför inte en valbevakning på samma sätt som om det vore Ryssland eller Vitryssland, här finns också andra kritiskt granskande, oberoende observatörer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro