ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bekräftat: Hjärnan bakom attackerna död

Mattias Areskog/Wiktor Nummelin/TT · 19 Nov 2015
Uppdaterad 19 Nov 2015

Abdelhamid Abaaoud, som pekas ut som hjärnan bakom Parisattackerna, dödades i polisräden i Saint Denis i går, uppger åklagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än 5 000 skott avlossades under den sju timmar långa belägringen av lägenheten i Parisförorten Saint-Denis igår. Underrättelser tydde enligt myndigheter på att Abaaoud fanns i lägenheten, men franska myndigheter har inte förrän nu kunnat bekräfta om han var en av de två konstaterade dödsoffren.

►LÄS MER: ”Hjärnan” bakom terrorattackerna uppges vara död

En chef för den franska insatspolisen säger till Europe 1 att det "kan finnas en tredje terrorist under rasmassorna".

Undantagstillstånd förlängs

Den franska nationalförsamlingen har röstat ja till att förlänga undantagstillståndet i tre månader efter terrorattackerna i Paris förra veckan.

Lagförslaget går nu vidare till senaten, som väntas godkänna det i morgon. Under debatten inför beslutet varnade premiärminister Manuel Valls för att förövarnas "makabra fantasi är gränslös".

– Vi kan inte utesluta något. Jag säger det här med alla tänkbara reservationer. Men vi vet och måste ha i åtanke att det finns också en risk för kemiska eller biologiska vapen, säger Valls enligt AFP.

Fler tillslag i Belgien

Samtidigt gick jakten på förövarna bakom terrordåden vidare. Under förmiddagen slog belgisk antiterrorpolis till mot sju platser i Bryssel-regionen, rapporterar tidningen Le Soir. Ett av tillslagen — i stadsdelen Laeken — har enligt tidningen en direkt koppling till utredningen av terrordåden i Paris i fredags.

►LÄS MER: Anonymous fortsätter kriget – hänger ut IS-rekryterare

De övriga insatserna — i bland annat kommunerna Jette, Uccle och Molenbeek — är inriktade mot vänner och familjemedlemmar till Bilal Hafdi, en av de terrorister som agerade självmordsbombare vid Stade de France i fredags. Från åklagarhåll hävdas dock att tillslagen inte är direkt kopplade till den utredningen.

Varnade i maj

Amerikanska underrättelsetjänster varnade i maj i en rapport för att Islamiska staten (IS) utvecklat möjligheten att utföra den typ av attacker som genomfördes i Paris i fredags. Dessutom pekades Abdelhamid Abaaoud ut som ledarfigur.

I rapporten redogörs för hur belgiska myndigheter i januari utredde ett nätverk av misstänkta terrorister där Abaaoud, som då sägs ha uppehållit sig Grekland, pekats ut som påstådd ledare.

Lärdomen från den belgiska polisens utredning var, enligt rapporten, att "gruppen kan ha utvecklat möjligheten att genomföra mer komplexa operationer i väst" än enstaka dåd av ensamma gärningsmän.

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Areskog/Wiktor Nummelin/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro