ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bekräftat: Koenigsegg köper Saab Automobile

TT · 16 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Christian von Koenigsegg startade Koenigsegg som 22-åring 1994.
Christian von Koenigsegg startade Koenigsegg som 22-åring 1994.Foto: Scanpix

Saab Automobile ska säljas till sportbilstillverkaren Koenigsegg, uppger Metallklubben på Saab för TT.

IF Metallklubben bekräftar för TT att Saab Automobile har undertecknat ett Memorandum of Understanding med Koenigsegg Group.- Det är en bra lösning, säger klubbordförande Paul Åkerlund till TT.

Enligt ett pressmeddelande från Saab Automobile har General Motors (GM) och Koenigsegg Group tecknat en så kallad avsiktsförklaring om affären.

Ett led i uppgörelsen, som enligt GM kommer att säkra Saabs framtid, är att Europeiska investeringsbanken (EIB) väntas tillhandahålla 600 miljoner dollar med statliga lånegarantier från den svenska regeringen.

Det är ett konsortium bakom affären. Enligt ett pressmeddelande ska affären göras helt klar under det tredje kvartalet i år.

Förutom pengarna från EIB ska ytterligare finansiering tillhandahållas av GM och Koenigsegg Group för att finansiera Saabs verksamhet och investeringar i produktprogram."Detta inkluderar flera nya bilar som befinner sig i de sista utvecklingsfaserna", skriver Saab i pressmeddelandet.

GM:s Europachef Carl-Peter Forster skriver i pressmeddelandet:"Saab är ett högt respekterat varumärke med stor potential. Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag".

Forster kallar också affären för "ännu ett viktigt steg i återskapandet av GM och dess europeiska verksamheter".

Personalen på Saab i Trollhättan informerades under tisdagsförmiddagen i samband med att pressreleasen gick ut.– Det är bra att det börja klarnar nu. Då kanske vi får stopp på alla spekulationer och får lite lugn och ro att slutförhandla, säger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande, till TT.– Jag tror att detta kan bli en bra lösning.Han kritiserar en del självutnämnda experter som uttalat sig, kanske utan att veta så mycket.– Det finns så många som pratat i tv och radio men de får sätta sig in i vad detta egentligen innebär först.

Menar du att det finns finansiella muskler bakom Koenigsegg?– Där finns finansiella muskler bakom, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro