ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bemanningsföretag boomar

Lina Färm · 3 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Alternativen till Arbetsförmedlingen blir allt fler och specialiserade

klar

Artikellänk är kopierad

Bemanningsföretag boomar 
  ”Vi ville fylla ordet blatte med en positiv innebörd, men det är också en kompetens. 2006 talar vi inte om hudfärg längre, det är pinsamt att ens diskutera det på den nivån”, säger Ayesha Quraishi som är medgrundare till Blatteförmedlingen, där även Ivan Daza är engagerad.
Bemanningsföretag boomar ”Vi ville fylla ordet blatte med en positiv innebörd, men det är också en kompetens. 2006 talar vi inte om hudfärg längre, det är pinsamt att ens diskutera det på den nivån”, säger Ayesha Quraishi som är medgrundare till Blatteförmedlingen, där även Ivan Daza är engagerad.Foto: Henry Lundholm

Bemanningsbranschen har aldrig mått bättre. Sedan i slutet av 90-talet har antalet anställda fördubblats. I dag jobbar 45 000 personer för företag som anställer allt från lokalvårdare och läkare till mässvärdinnor och jultomtar. – Människor söker sig till bemanningsföretag, så det är uppenbart att det behövs alternativ till Arbetsförmedlingen, säger Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Många av företagen vänder sig till enskilda yrkesgrupper, och på det sättet skiljer de sig från den statliga arbetsförmedlingen. – Vi gör tvärtom. Nu har vi bara särskilda förmedlingar för sjöfart och kultur kvar. De som jobbar på den vanliga arbetsförmedlingen ska kunna hjälpa alla, säger Lise-Lotte Alsenius, pressekreterare på Ams.FRAMTIDEN FÖR SIG Hon ser inte bemanningsföretagens framgång som ett tecken på att Arbetsförmedlingen förlorar i betydelse eller att de misslyckats med att hjälpa arbetssökande. – Vi vill ju bidra till en bättre arbetsmarknad. Går det bra för bemanningsbranschen visar det att det går bra för Sverige, säger Lise-Lotte Alsenius. Eskil Wadensjö säger att bemanningsföretagens styrka är just specialiseringen och att nackdelen kan vara att de inte har tillgång till samma breda information som den statliga arbetsförmedlingen. Oavsett vad som väger över, specialisering eller bredd, så har bemanningsbranschen framtiden för sig. –    Från att bara ha funnits i Stockholm har företagen etablerat sig i hela landet. Inget tyder på att den utvecklingen inte skulle fortsätta, säger Eskil Wadensjö.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro