ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bengt, 73, greps – ville bara ställa ut sin konst

Johan Mårtensson · 5 Sep 2013
Uppdaterad 5 Sep 2013

Efter fem timmar kunde Bengt Andersson, 73, äntligen lämna arresten. Han ville bara ställa ut sitt konstverk – men polisen trodde att det var ett riktigt vapen och att han ville skjuta Lars Vilks.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Han öppnade väskan och visade konstverket. Sekunderna senare låg Bengt Andersson på de hårda kullerstenarna på Gamla Väster i Malmö med två poliser över sig. – De överdrev situationen. De var som robotar och kastade sig över mig och höll mig järnhårt. Jag är ju bara en oskyldig pensionär och konstnär, säger Bengt Andersson.

Även om magasinet består av stålpenisar är konstverket ”Rasputin, Sexskjutaren” inte helt olikt en riktig revolver. Men eftersom verket är välkänt i konstkretsar i Malmö hade Bengt Andersson inte en tanke på någon skulle tro att han försökte attackera Lars Vilks när han visade upp konstverket för galleristen i går eftermiddag.

– Jag visste inte ens att Lars Vilks var vid galleriet då. Jag har ställt ut mitt konstverk på ett annat galleri om området tidigare och trodde att galleristen skulle känna igen mig, säger Bengt Andersson.

Enligt Bengt Andersson blev han vid gripandet även misshandlad av poliserna. Han har nu gjort en anmälan.

– Mina glasögon gick sönder och jag fick ett hårt knytnävsslag i revbenen när jag låg på marken. Jag krängde inte alls med kroppen, hur skulle jag kunna göra det när två biffar trycker mig ner mot gatstenen, säger han.

Enligt Bertil Isberg, kommissarie och sektionschef på Länskriminalen Skåne, har poliserna dock agerat helt enligt regelboken.

– Hotet ska avvärjas och man får nog räkna med att man får ett ingripande emot sig om man kommer med den typen av replika, säger han.

Polisen kommer dock att gå vidare med Bengt Anderssons anmälan.

– Om han anser att han blivit felaktigt behandlad och gör en anmälan så kommer det utredas, säger Bertil Isberg.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro