ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bengt, 82, trivs med studentlivet: "En väldig glädje"

Gustaf Larsson · 26 Jan 2019
Uppdaterad 26 Jan 2019
Bengt Lagerkvist satte sig åter i skolbänken – 55 år efter sin läkarexamen.

Bengt Lagerkvist satte sig åter i skolbänken – 55 år efter sin läkarexamen. Foto: Stina Lagerkvist


En av Sveriges äldsta studenter heter Bengt Lagerkvist. 82-åringen “som bara ville utveckla sitt skrivande har nu, tre år senare, precis skrivit klart sin masteruppsats i litteraturvetenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

För 55 år sedan blev Bengt Lagerkvist, 82, färdigutbildad läkare. Han var länge verksam som barnläkare, men har i dag lagt ifrån sig stetoskopet och åter satt sig i skolbänken.

– Jag känner en väldig glädje när jag sitter och gör de här skrivuppgifterna och sen träffar ungdomarna på föreläsningarna. Jag läser för kunskapens skull, men minst lika mycket för nöjet och glädjen i det.

Hur kom det sig att du började plugga igen?

– Tanken var från början att jag skulle träna mitt upp skrivande. Jag har alltid skrivit och skickat en egenskriven bok till släkt och vänner varje år. Sen när jag väl började läsa en kurs i skapande svenska kunde jag inte sluta.

Äldst på skolan

På Umeå universitet, där han för tillfället pluggar idéhistoria, är Bengt Lagerkvist äldst. Vissa lärare skulle kunna vara hans barnbarn, som han uttrycker det.

– Det har förvånat mig att jag har blivit så väl accepterad av ungdomarna, och jag tror att lärarna också uppskattar att ha en äldre person på föreläsningarna. Jag har kanske läst tusen fler böcker än mina kurskompisar, är livserfaren och kan ställa lite annorlunda frågor.

Före Bengts första föreläsning för drygt fyra år sedan oroade han sig för att hans ålder skulle sätta käppar i hjulet. Men så blev det inte.

– I första grupparbetet bad jag lite om ursäkt och sa att jag hoppas att det funkar. Men direkt sa de att: ”nej nej, du har så mycket erfarenhet”. Jag har fått väldigt bra kontakt med mina klasskamrater, och att jag skulle få ut så mycket glädje av universitetet hade jag inte trott. Inte heller att jag skulle känna mig så bildad som jag gör nu.

Tagit ut masterexamen i litteraturvetenskap

De senaste tre åren har Bengt Lagerkvist läst kurser i skapande svenska, idéhistoria och litteraturvetenskap. I det sistnämnda ämnet har han precis tagit ut sin masterexamen, och till hösten ska han fortsätta på samma insparkade spår.

– Jag tänker fortsätta att läsa idéhistoria på distans. Då kan jag fördela tiden på ett annat sätt och är inte bunden till föreläsningar, men samtidigt förlorar jag den fysiska universitetsmiljön och kontakten med ungdomarna. Det är lite synd.

Hur viktigt har den kontakten varit för dig?

– Det är väldigt roligt att träffa nya människor och få nya perspektiv. Eftersom jag hör dåligt har vi ibland suttit hemma hos mig under grupparbeten. Vi hade även en fest hemma hos mig när vi blev klara med en kurs. Många blev goda vänner och några av dem har jag fortfarande kontakt med.

pil
Fakta:

• Namn: Bengt Lagerkvist

• Ålder: 82 år

• Yrke: Student och pensionerad barnläkare

• Bor: Umeå

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro