ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bengt Svenson ny rikspolischef

TT · 13 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ny chef för Rikspolisstyrelsen blir Bengt Svenson, för närvarande tillförordnad chef.
Ny chef för Rikspolisstyrelsen blir Bengt Svenson, för närvarande tillförordnad chef.Foto: SCANPIX

Ny chef för Rikspolisstyrelsen blir Bengt Svenson, för närvarande tillförordnad chef. Det uppger en centralt placerad källa i regeringskansliet för TT.Bengt Svenson blev tillförordnad chef när Stefan Strömberg tvingades avgå i december förra året efter hård kritik. Justitieminister Beatrice Ask men även statsminister Fredrik Reinfeldt deklarerade då att det skulle bli en öppen ansökningsprocess, där vem som helst skulle kunna söka jobbet. Reinfeldt sade att han ville ha en medborgarnas rikspolischefMen när ansökningstiden gick ut fanns få seriösa kandidater på listan. På ett extra regeringssammanträde under tisdagen kommer regeringen att utse Bengt Svenson.

Inte GötbladI januari utlystes jobbet som rikspolischef, något som väckte viss munterhet i poliskretsar. Ingen trodde att någon seriös kandidat skulle skylta med eventuellt intresse, vilket också blev fallet.Ett starkt förhandstips var länspolismästaren i Stockholms län Carin Götblad. Hon står dock under JK:s lupp med anledning av det så kallade Gotlandsärendet. Götblad var länspolismästare där samtidigt som en narkotikaaffär med en kriminell polisinfiltratör pågick.JK:s utredning blir klar först i sommar, varför ryktet gått att någon ny rikspolischef inte utses förrän till hösten. Men på tisdagen tog alltså regeringen död på det ryktet.Bengt Svenson är i grunden jurist, utbildad vid Stockholms universitet. Han har tidigare vikarierat som polischef i Kalmar och Gällivare samt varit polisintendent i Västmanland, Södermanland och Östergötland, där han även var polismästare. Senast var han länspolismästare i Örebro. Han har även kortare perioder arbetat som lärare på Polishögskolan.

Ingen sökande dögIngen av de sju kandidater som öppet sökte tjänsten som ny rikspolischef dög, berättade justitieminister Beatrice Ask vid en presskonferens efter regeringens beslut att utse Bengt Svenson.Två personer tillfrågades, Bengt Svenson och länspolismästaren i Stockholms län Carin Götblad.-Bengt har de egenskaper som krävs för att leda svensk polis, jag är glad över att han tackade ja, sade Beatrice Ask. Varför Carin Götblad inte dög ville Ask inte gå in på. Hon ville inte heller säga om justitiekanslerns pågående utredning om den så kallade Gotlandsaffären, där Carin Götblads eventuella inblandning utreds, påverkat regeringens beslut.Enligt justitieministern har processen att ta fram en ny rikspolischef tagit för lång tid, närmare fem månader, men det beror just på den öppna process det har varit, anser hon. En process som inte ledde fram till det beslut som regeringen sedan fattade.-Det har inte varit den framgång man hade kunnat önska, men det hade kunnat finnas någon därute som vi inte varit medvetna om, sade hon. Hon anser att sekretessreglerna måste ändras, så att personer som inte vill att det ska bli offentligt ska kunna söka chefsjobb.

Svenson stolt

-Jag är oerhört stolt över det här uppdraget. Att vara polis i 30 år och sedan få leda svensk polis är speciellt. Jag ska försöka leva upp till det här förtroendet. Jag är väldigt entusiastisk inför arbetet, sade Bengt Svenson. Svensk polis är bra, konstaterade han. Men den kan bli bättre.-Vi har inte tagit vara på de oerhörda synergieffekter som länspolismästarna står för. Ledningen måste bli bättre. Jag kommer att lägga stor vikt vid att förankra arbetet lokalt, öka synligheten och samverkan med kommunerna. Vi måste också få ett bättre avrapporteringssystem, sade han. Något svenskt FBI för att leda arbetet mot den organiserade brottsligheten vill han inte se.-Jag anser att vi ska bygga vidare på den organisation vi har. Men Rikskriminalen bör få ökad legitimitet och mandat i det arbetet. Vi behöver inte någon ny organisation, sade Bengt Svenson. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro