ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Benny, 17, skickades hem från sjukhuset – dog i sin pappas famn

Josefin Svenberg · 27 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
Sjuttonårige Benny kräktes och hade feber – på akuten på Karolinska skickade de honom vidare till lättakuten. Där fick han träffa en doktor i tio minuter och skickades hem med  magsjuketabletter. Två dagar senare dog han hemma. – Hela våra liv kommer vi ha dåligt samvete för att vi litade på doktorn, säger Bennys föräldrar Ng Muk Lam och Ming Zhen.

Sjuttonårige Benny kräktes och hade feber – på akuten på Karolinska skickade de honom vidare till lättakuten. Där fick han träffa en doktor i tio minuter och skickades hem med  magsjuketabletter. Två dagar senare dog han hemma. – Hela våra liv kommer vi ha dåligt samvete för att vi litade på doktorn, säger Bennys föräldrar Ng Muk Lam och Ming Zhen. Foto: Lisa Mattisson


Benny, 17, hade kräkts och haft feber i flera dagar men skickades hem från akuten med diagnosen lätt magsjuka”. Knappt två dagar senare dog han i sin pappas armar. – Hela våra liv kommer vi ha dåligt samvete för att vi litade på doktorn, säger Bennys föräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ming Zhen försöker torka sina ändlösa tårar. Hennes man Ng Muk Lam, sitter bakom ett inramat fotografi av dem tillsammans med de fem barnen.  Med låg, sammanbiten stämma berättar Ng Muk Lam: – Det är på min  69-årsdag, i april förra året. Alla fem barn är med. Men sex månader senare   dog Benny.
Ming Zhen försöker torka sina ändlösa tårar. Hennes man Ng Muk Lam, sitter bakom ett inramat fotografi av dem tillsammans med de fem barnen.  Med låg, sammanbiten stämma berättar Ng Muk Lam: – Det är på min  69-årsdag, i april förra året. Alla fem barn är med. Men sex månader senare   dog Benny.Foto: Lisa Mattisson

Ming Zhen försöker torka sina ändlösa tårar medan hennes man, Ng Muk Lam, tar upp ett inramat fotografi av dem tillsammans med de fem barnen. På bilden skrattar alla stort och gör peacetecknet. Med låg, sammanbiten stämma berättar Ng Muk Lam:

– Det är på min 69-årsdag, i april förra året. Alla fem barn är med. Men sex månader senare dog Benny.

17-årige Benny var yngst i syskonskaran. Familjen beskriver honom som en väldigt snäll, omtänksam och glad kille som var en duktig studerande på Huddingegymnasiets ekonomiprogram.

Han hade aldrig varit sjuk tidigare, förutom i vanliga barnsjukdomar, men en fredag i oktober förra året fick han plötsligt hög feber som inte gick över. På måndagen fick han även diarré och började kräkas, och gjorde det hela dagen. Så på kvällen tog föräldrarna honom till akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Sjuksköterskan i receptionen gjorde bedömningen att Benny inte var allvarligt sjuk bara genom att titta på honom, och skickade honom till lättakuten istället. Det kändes som att det blev fel redan där, säger Ming Zhen.

På lättakuten tog man både blod- och urinprov på Benny, och han fick träffa en läkare. Sedan skickades han hem med två lappar; en med ett recept på vätskeersättning, och en med namnet på de receptfria magsjuketabletter han skulle ta om det inte hade gått över till onsdagen.

– Doktorn ägnade totalt tio minuter åt honom. Doktorn sa bara att ”det är inget allvarligt, det är bara vanlig magsjuka”. Det gick fort, fort, fort och vi hade ingen chans att ställa frågor. Det kändes som att alla var väldigt stressade, men det fanns ingen patient efter Benny som väntade, säger Ming Zhen.

Kräkningarna och diarrén fortsatte även under tisdagen. Benny sa själv till sina föräldrar att ”doktorn sa ju att jag skulle vara dålig en dag till och att vi skulle vänta till på onsdag.” De ringde sjukvårdsrådgivningen och Benny fick rådet att varva en tesked vatten med en tesked Coca-Cola var femte minut. Han kämpade med det hela kvällen men blev inte bättre.

På onsdagsmorgonen vaknade Ng Muk Lam av att Benny var på toaletten.

– Han spydde, spydde och spydde. Men det fanns ingenting kvar att spy upp. Jag försökte släpa ut honom från toaletten och la honom ner på golvet. Där, i mina armar, slutade hans hjärta slå, berättar Ng Muk Lam.

Under tiden hade Bennys ena systers man hunnit komma till lägenheten. I väntan på ambulansen försökte han förgäves göra hjärt- och lungräddning på Benny.

– Han kämpade in i det sista. Benny dog helt oskyldigt. Om han hade fått stanna kvar på sjukhuset över natten och fått dropp hade han kanske suttit här med oss idag. Jag är chockad över att svensk sjukvård fungerar så dåligt, säger Ng Muk Lam.

Den första obduktionsrapporten gav inte svar på vad Benny dött av och just nu inväntar familjen resultatet från en andra. Sjukhuspersonal har dock sagt till familjen att vätskebrist kan ha varit dödsorsaken.

– Man ska inte kunna dö av vätskebrist i Sverige. När man är 17 år dessutom, säger Ming Zhen.

– Hela våra liv kommer vi ha dåligt samvete för att vi litade på doktorn. En på sjukhuset har dessutom sagt till oss i efterhand att ”om det var en svensk familj hade de åkt in igen dagen efter, men det kanske är en kulturell grej – i Asien kanske ni litar för mycket på doktorerna”. Förhoppningsvis kan andra lära sig av våra misstag och inte lita blint på doktorn.

Leon Sylverberg som är verksamhetschef för lättakuten i Huddinge säger till Metro att sjukhuset ska göra en lex Maria-anmälan om händelsen.

– Det är väldigt oklart vad som har hänt och varför, särskilt innan obduktionsrapporten har kommit. Det behöver inte handla om ett fel i vården, men varje fall där någon oväntat dör efter att ha varit i kontakt med sjukvården ska utredas, säger Leon Sylverberg.

”Man måste ta ett ansvar som patient”

Läkaren Björn Bragée hjälper patienter som inte fått rätt vård i programmet ”Arga doktorn” i SVT.

– Man kan lita på sin läkare i allmänhet, det är lika sant som att det görs fel i vården. Det kommer alltid göras felbedömningar inom vården, men det jag tycker man måste bli bättre på är att hantera när det händer. Dels genom att stötta anhöriga, men även genom att göra utredningar omgående, säger Björn Bragée.

Ng Muk Lam och Ming Zhen är kritiska till hur sonen Bennys läkare förklarade hans tillstånd och att de inte fick ställa några frågor.

–Det är många patienter som klagar på att de inte förstår vad läkaren säger. Men det står faktiskt i lagen att läkare ska prata så att folk förstår. Men man måste ta ett ansvar som patient och ställa frågor också, så att man känner att man förstår vad som händer, säger Björn Bragée.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro