ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bensinpriset uppe i nytt rekord – igen

Anders Göransson · 28 Mar 2012
Uppdaterad 28 Mar 2012
I går slog bensinpriset nytt rekord när 16-kronorsvallen sprängdes. Det efter att ledande bensinbolag i Sverige höjt sina priser med 20 öre. 

I går slog bensinpriset nytt rekord när 16-kronorsvallen sprängdes. Det efter att ledande bensinbolag i Sverige höjt sina priser med 20 öre.  Foto: Håkan Strandman


Nytt rekordpris för bensinen som i går gick upp till 16 kronor per liter. – Det finns ingen smärtgräns, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum- och biodrivmedelinstitutet.

klar

Artikellänk är kopierad

I går slog bensinpriset ännu ett rekord och sprängde 16-kronorsvallen. Bilisterna suckar och svär - men kör nästan lika mycket ändå.

– Det finns ingen smärtgräns, eller rättare sagt så är den redan passerad. Det är redan så dyrt att man drar sig för att åka onödiga sträckor, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum- och biodrivmedelinstitutet.

I går höjde ledande bensinbolag i Sverige sina priser med 20 öre, vilket för bemannade stationer innebär ett pris på 15:93 kronor per liter för 95-oktanig bensin. På OKQ8 vid Nyängsrasta i värmländska Grums drog man till med nya rekordpriset: 16:03 kronor, rapporterar SVT. Dieselpriset höjdes samtidigt med tio öre till 15:34 kronor per liter.

Däremot ligger priset på etanol och fordonsgas fast.

– De som kan köra på alternativa bränslen kommer att göra det i högre grad, säger Ulf Svahn.

Bensinprishöjningen beror inte på dyrare råolja den här gången, utan på ökad efterfrågan och problem med raffinaderikapaciteten i Europa och USA.

Bilister är dock inte någon särskilt priskänslig skara. Studier som gjorts på området tyder på att en ökning av bensinpriset med 10 procent på kort sikt leder till en minskning av körsträckan med mellan 1 och 1,5 procent. På längre sikt minskar körsträckan något mer, med omkring 3 procent, enligt Roger Pyddoke, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro