ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bensinsnålt lockar

Billy Andersson · 20 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Volkswagen Polo Blue Motion drar 0,39 liter milen. I väntan på bra elbilar har den goda chanser att bli en storsäljare.          

Volkswagen Polo Blue Motion drar 0,39 liter milen. I väntan på bra elbilar har den goda chanser att bli en storsäljare.           Foto: volkswagen


Höga bränslepriser får fler att köpa snåla bilar

klar

Artikellänk är kopierad

Bensinpriset bör fördubblas för att vi ska sänka koldioxidutsläppen, enligt statliga forskningsinstitutet Sika. Vi listar bilarna som inte ruinerar dig i framtiden. En enkel Stockholm–Göteborg med Sveriges mest sålda bil, Volvo V 70, skulle gå loss på 1 250 kronor om Sikas förslag blir verklighet. Nu är det politiskt omöjligt. Men det är möjligt att bensinpriset höjs åtskilliga kronor de närmaste åren. 16 kronor litern, ett mildare förslag från Sika, känns överkomligt jämfört med 27 kronor. Då kostar Stockholm–Göteborg ”bara” 750 kronor. Det är bara att vänja sig vid höga bränslepriser. För när vanligt bränsle stiger följer etanol och andra miljö­bränslen efter.Därför är supersnåla bilar det mest eftertraktade. Lika mycket för plånboken som för miljön. Komfort och säkerhet i all ära, om ingen har råd att köra bilarna spelar det ingen roll hur många krockkuddar de har.I väntan på vettiga elbilar lär därför dieselbilarna Volkswagen Polo Blue Motion, Polo TDI och Smart Fortwo CDi bli storsäljare. Enligt officiella siffror drar Smart 0,34 liter milen och Polo Blue Motion 0,39 liter. Det är fabriksuppgifter och tester visar att förbrukningen är högre.  Smart For Two CDi är heller ingen bil man kör utanför städers citykärnor. Volkswagen Polo är en betydligt mer traditionell och bekväm bil. Men den är dyr, 166 000 kronor. Bland bensinbilarna är det Toyota Prius som påstås dra minst. Men även där är de officiella siffrorna, 0,43 liter milen, osäkra. Prius är dock en stor bil med hög komfort och kvalitet. Priset är därefter 253 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro