ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bentzels profetia slog in – nästan

metro · 12 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Iframtiden kommer vi att ha trådlös tv-kontroll, elektronhjärna, bandarkiv och lokal radiocentral i hemmet. Detta skrev docent Ragnar Bentzel i en artikel betitlad ”Så bor vi år 2000” i tidningen ”Allt i hemmet” från 1957. I sin mycket detaljerade redogörelse av det framtida hemmet listar han föremål som vi med alla sannolikhet kommer att ha år 2000. Det märkliga är att han i stor utsträckning har rätt – även om termerna ibland känns lite dammiga. Elektronhjärna kallas i dag dator, bandarkivet har blivit en hårddisk och den lokala radiocentralen är en trådlös wifi-router. Vidare förutspår han att vi ska ha automatiska dammsugare, 3 D-television, samt roterande kylskåp som leverantörer kan vrida och fylla på utifrån gatan. Slutligen en ”tv-telefon – i samma montage en drinkväljare”. Jag tror de flesta kan hålla med om att han i hög grad är rätt ute. Även om drinkväljare i tv-telefonen lär låta vänta på sig ett tag till. Att framskriva utvecklingen hela 43 år framåt i tiden är en bedrift med tanke på Ragnar Bentzels träffsäkerhet. Men det finns ett område som han gör en grov missbedömning på.

Följande rader avslutar resonemanget om husets tv-telefon: ”Från sin arbetsplats i köket kan morgondagens husmor se vem det är som ringer på dörren, vad ungarna roar sig med i barnkamma­ren eller om hennes man har slutat sin tidnings­läsning så att hon kan servera middagen.” Att förutsäga teknikutvecklingen med hyfsad noggrannhet är en sak, att bedöma utvecklingen av framtida värderingar är betydligt svårare. Herr Bentzel har helt missat den jämlikhet som – i alla fall i någon mån – har uppstått mellan man och kvinna. Att kvinnan 43 år in i framtiden fortfarande passar upp på sin man är något han tar för givet. Medan den tekniska utvecklingen många gånger är relativt förutsägbar – vi kan följa forskningen inom olika områden och få idéer om framtiden – så är användarnas framtida beteenden och värderingar långt ifrån uppenbara. Ur ett teknikperspektiv innebär det att vissa uppfinningar och produkter snabbt får en bred spridning, medan andra fallerar helt. Samtidigt är det människans beteende och preferenser som till syvende och sist är det som starkast kommer att forma samhällets utveckling. Det är ett ständigt samspel mellan ekonomi, teknik, användare och reglering som driver utvecklingen framåt. Någon som törs gissa hur vi bor 2050?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro