ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Berlins "scen" flyttar igen

Katarina Matsson · 23 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

20 år efter murens fall är Berlin fortfarande en delad stad.  I väst finns de populära turistmålen. Men ”scenen”, det unga, coola happening Berlin har flyttat österut.

Dynamiken mellan öst och väst, en upplevelse som kastar besökaren mellan finkultur och undergroundhippt, är fullt möjlig att suga in under en helg i Berlin.

Resan börjar hos segerängeln Victoria, 70 meter ovanför det väldiga parkområdet Tiergarten. Alldeles nedanför lockar den flera hektar stora parken till promenader, improviserat fotbollsspel eller ett glas vitt vin på någon av de många serveringarna.

Andra världskrigets bombmattor förstörde stora delar av slottet Charlottenburg. Sedan dess har det restaurerats och framförallt trädgården bakom slottet är en del av Berlin som inte bör missas.

Systerslottet i öst, Berlins stadsslott, klarade sig inte lika bra. Kommunistregeringen rev det bombskadade bygget för att ge plats åt Republikpalatset. Detta i sin tur revs efter

Tysklands återförening och sedan dess pågår arbetet med att återuppbygga Stadsslottet.– De två slotten är en av många symboler på skillnaderna mellan öst och väst, säger västberlinaren Hagen Liebing.

Östberlins inträde i den västeuropeiska kultursfären började 1990 i området kring Hakescher Markt och Oranienburgerstrasse. I förfallna hus flyttade bohemer och konstnärer från väst in tillsammans med studenter och immigranter. Tillsammans skapade de vad som av berlinare kallas "scenen", en spretig samling kulturyttringar, svartklubbar och barer med stämpeln underground.

Ekonomiska intressen flyttade efter, rustade upp och lockade medelklassen att flytta in. ”Scenen” fortsatte österut. I dag håller den till i stadsdelen Friedrisschein men "Scenen" är på väg till Weissensee.

Svartklubbarna och konstnärskollektiven är redan där. På Totallokal där än så länge endast infödda berlinare njuter av currywurst ser ser ägaren Oleg fram emot den.– Scenen är välkommen, jag kommer att bli rik om några år, skrattar han.

3 saker du inte får missa

1. Charlottenburgs park

I barockträdgården med anor från 1600-talet möter kultur natur. En långpromenad avslutas med lunch i slottets orangeri.

2. Thälmannparken

Ernst Thälmann var kommunistledaren som avrättades av Hitler. Monumentet i Thälmannparken är ett av få bevarade från DDR-tiden.

3. Olympiastadion

Arenan som byggdes till OS 1936 är värd ett besök i sig. Tysk fotboll har det som den engelska har förlorat: Levande supporterkultur.

Früstuck och shopping

Berlin är en dröm för shoppingsugna bohemer. Prenzlauer Berg i öst är lika bra för barhopping som second hand-shopping (där inflationen tyvärr satt större spår än på ölen). Grunda med en rejäl frühstuck på något av alla mysiga caféer. På söndagar, då mycket annat är stängt, missa inte loppmarknaden i Mauerpark.

Åk vidare till Bergmannstrase i Kreuzberg, släng i dig en falafel och sicksacka mellan de fynd- och prutvänliga stånden med allt från smycken, böcker och stora pälsar. Hoppa i din nya outfit och dansa in soluppgången på legendariska Panorama bar på Berghain i Friedrichshain.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro