ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Berlusconi avgår — snart

Anders Göransson–TT · 9 Nov 2011
Uppdaterad 9 Nov 2011
Nu lägger Berlusconi sina papper till handlingarna som premiärminister.

Nu lägger Berlusconi sina papper till handlingarna som premiärminister. Foto: Andrew Medichini/ap photo


Efter en dag av motgångar kom beskedet. Silvio Berlusconi avgår som Italiens premiärminister.

klar

Artikellänk är kopierad

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgår.

Men först efter det att de nya reformer som krävts av EU har godkänts av parlamentet.

Den senaste turen i den ekonomiska krisens Italien tog en ny vändning sent på tisdagen då Berlusconi träffade Italiens president Giorgio Napolitano. Vid mötet lovade Berlusconi att han lämnar premiärministerposten när det senaste krispaketet har antagits.

Ringde själv

Sin vana trogen ringde den 75-årige veteranen, som dominerat italiensk politik i 17 år, själv in till den största av de tv-stationer som han äger.

- När finanslagen har godkänts, som har de tillägg som Europa kräver och som eurogruppen har begärt, så kommer jag att avgå. Då kan statschefen inleda förhandlingar, sade Berlusconi till Canale 5 enligt Reuters.

Berlusconi sade att det är avgörande att "vi måste visa marknaderna att vi är seriösa".

- Det är vad som är viktigt och vad vi måste bry oss om — sedan kan vi bekymra oss över vem som leder landet, sade Berlusconi.

Litet stöd

Även president Napolitano bekräftade löftet, som kom efter en hård dag för Berlusconi vars regering klarade av en omröstning om fjolårets budget endast tack vare att oppositionen lade ned sina röster.

När siffrorna räknades ihop vid 16-tiden på tisdagen visade det sig att "bara" 308 av 630 ledamöter stött Berlusconi.

Gian Luigi Bersani, partiledare för vänsteroppositionen DP, räknade snabbt ut konsekvenserna.

- Regeringen har inte längre majoritet i denna kammare, sade Bersani enligt AFP och vände sig till Berlusconi med en direkt uppmaning:

- Lämna in din avskedsansökan!

Alfano tar över?

Ett av regeringens koalitionspartier, Lega Nord, förklarade redan inför tisdagens omröstning att man inte längre vill ha kvar Berlusconi som regeringschef.

- Vi har bett premiärministern att avgå, sade Lega Nords partiledare Umberto Bossi till reportrar och förde fram förre justitieministern Angelino Alfano som ersättare. Alfano är partisekreterare i Berlusconis parti Frihetens folk och har länge setts som Berlusconis tilltänkte efterträdare.

Samtidigt noterades under tisdagen ett ränterekord på 6,76 procent på den tioåriga statsobligationen, farligt nära det som anses vara "smärttröskeln" för vad marknaden kan acceptera innan landet tvingas begära stöd från Internationella valutafonden och EU.

DE SEX STÖRSTA UTMANINGARNA FÖR ITALIEN

Statsskulden Italiens grundproblem. Den motsvarar i dag 120 procent av BNP, bara Grekland är värre i euro-området. I absoluta tal rör det sig om cirka 1 900   miljarder euro i skuld. Greklands statsskuld motsvarar omkring 350 miljarder euro. – Kan inte Italien betala räntor och amorteringar så får det naturligtvis större återverkningar                i Europa än om Grekland inte kan det, konstaterar professor Lars Calmfors vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Tillväxten Tillväxten har varit låg – i genomsnitt ynkliga 0,75 procent per år de senaste 15 åren. Bristande konkurrens, svagt investeringsklimat, ett haltande utbildningssystem och en åldrande befolkning är några orsaker. Och åtstramningar i ekonomin riskerar att sänka tillväxten ytterligare. Samtidigt blir räntorna på statsskulden allt dyrare. – Landets grundläggande tillväxtproblem gör det svårare att få ner skulden som andel av BNP, säger Lars Calmfors.

Den politiska förmågan Ett stort frågetecken. Marknaden har en pessimistisk prognos för Italiens politiska beslutskraft. Allt fler tvivlade på att Berlusconi är rätt person att leda Italien genom krisen. – Han har tidigare satt sig emot finansministerns förslag till budgetåtstramningar och tillväxtreformer. Det har varit mycket fram och tillbaka, och hans politik framstår inte som särskilt trovärdig. Italien har helt klart mycket större chanser att reda ut det här utan Berlusconi, säger Calmfors.

De höga räntorna En följd av marknadens tvivel på Italiens förmåga att hantera sina problem. Det gör att Italien          i dag får betala höga räntor för nya lån, omkring fem procentenheter mer än vad Tyskland gör. – Italien riskerar liksom Grekland att hamna i en ond cirkel, där räntan stiger och skulden ökar allt fortare. Det gör lån-      givarna ännu mer oroliga, vilket leder till ännu högre räntor, säger professor Lars Calmfors vid Stockholms universitet.

Konkurrenskraften Konkurrenskraften är svag. Italienarnas löner steg snabbt under de goda åren, utan att motsvarande ökning av produktiviteten skedde.  – Italien behöver sänka sina kostnader i förhållande till andra länder, och därmed göra exporten mer konkurrenskraftig. Den här processen är under stor vånda på väg          i Grekland, men i Italien har det inte skett några   lönesänkningar och de blir förmodligen svåra att åstadkomma, säger Lars Calmfors.

Budget- underskott Budgetunder- skottet är relativt lågt, omkring 4 procent av BNP. Italien har inte, som Grekland, låtit de offentliga utgifterna sticka i väg under de senaste åren utan har fört en relativt försiktig finans-  politik. – Det är den största positiva skillnaden jämfört med Greklands situation. Italiens  budgetunderskott är faktiskt aningen mindre än genomsnittet för hela euroområdet, säger Lars Calmfors.  anders göransson

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson–TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro