ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Berlusconi döms

metro · 24 Jun 2013
Uppdaterad 24 Jun 2013
Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi dömdes till sju års fängelse.

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi dömdes till sju års fängelse. Foto: Scanpix


Efter mer än två år i rätten döms Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi till sju års fängelse och livstids avstängning från politiken i Rubygate-målet.

klar

Artikellänk är kopierad

"Bunga bunga-fester" och en minderårig nattklubbsdansös är bakgrunden till åtalet mot den 76-årige miljardären, som på måndagen avgjordes i en italiensk domstol.

Efter sju timmars överläggning fälldes Berlusconi för maktmissbruk och för att vid flera tillfällen ha betalat för sex med den då 17-åriga Karima el-Mahroug, kallad "Ruby".

Ruby ska enligt åklagarna ha närvarat vid Berlusconis sexfester i en lyxvilla utanför Milano i början av 2010.

Dansösen nekar till att hon skulle haft sex med ex-premiärministern, men har medgett att hon fick 2 000–3 000 euro per natt för de vilda festerna.  

Men det som vägt tyngst i åklagarnas ögon är anklagelserna om att Berlusconi, för att mörka sexköpet, använt sin position som premiärminister för att pressa polisen att släppa Ruby när hon i maj 2010 greps för snatteri.

Berlusconi själv har hävdat att flickan var släkt med Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak och att han bara försökte undvika en diplomatisk kris.

Han nekar till anklagelserna och anser att han utsätts för politisk förföljelse. Tidigare domar Åklagarna har tidigare yrkat på fem års fängelse för maktmissbruk och ytterligare ett år för sexköp. Men utsikterna att den åldrande Berlusconi faktiskt tvingas avtjäna ett fängelsestraff är mycket små.

Domen kan inte verkställas förrän hans överklagande har behandlats, vilket kan dra ut på processen i flera år. '

Han har tidigare dömts till fängelse för både skattebrott och olaglig avlyssning.

Domslutet kan dock få återverkningar för Italiens sköra koalitionsregering.

Premiärminister Enrico Letta är beroende av stöd från Berlusconis högerparti Frihetens folk (PDL) och politiska experter varnar för att regeringen kan få betala om den nyckfulle mogulen upplever att han inte fått det rättsliga skydd han önskat.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro